fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BIVŠI LOGORAŠ POZDRAVLjA SUĐENjE MENSURU PELjTI

Privođenje Mensura Peljte
Privođenje Mensura Peljte

Vasiljko Todić, jedan od ratnih zarobljenika koji je proveo 83 dana u logorima u Gornjem Rahiću i Maoči kod Brčkog, pozdravio je današnji nastavak suđenja Mensuru Peljti, izrazivši očekivanje da će pravda napokon biti zadovoljena.

Komentarišući izjavu Peljtovog advokata Faruka Balijagića da se optužnicom protiv njegovog branjenika želi promijeniti istorija i da će se on založiti da je kao takvu odbaci, Todić je rekao Srni da su Peljto i Asmir Tatarević zauvijek promijenili njegov život.

„Ako je neko nešto promijenio u toku rata onda su to naši mučitelji promijenili naše živote. Jedan od njih je svakako Asmir Tatarević čije ću iživljavanje pamtiti dok sam živ, a tu nije zaostajao ni Mensur Peljto koji je često dolazio i tukao nas zarobljenike“, rekao je Todić, ističući da se još dobro sjeća udaraca Mensura Peljte i iživljavanja nad zarobljenim Srbima.

On je ispričao da je za vrijeme njegovog boravka u zatvoru u Gornjem Rahiću kod Brčkog Peljto često dolazio zajedno sa Redžepom Salajem zvani Šok da tuče zatvorenike.

„Okupljao nas je u krug da klečimo, a onda nas je udarao čizmom u grudi i obarao na patos. Jedva smo uspijevali da ustanemo od silnih udaraca, a on nas je tjerao i nastavljao da vježba na nama kao da smo bokserske vreće“, kaže Todić.

Todić tvrdi da je Peljto dovodio i nekakvu grupu vojnika sa trakama oko glave, koji su takođe tukli zatvorenike.

„Hapšenje Asmira Tatarevića, Mensura Peljte i Redžepa Salaja ponovo mi je ulilo nadu, koju sam nakon toliko godina bio izgubio, da će pravda ipak biti zadovoljena. Kakva takva, ali zadovoljena“, rekao je Todić.

Pred Krivičnim vijećem Osnovnog suda u Brčkom danas će biti nastavljen glavni pretres u predmetu protiv Mensura Peljte. Nakon nedavnog ročišta na kojem je pročitana optužnica, Peljtin branilac Faruk Balijagić zatražio je izuzeće tužioca, te je ročište prekinuto.

Mensur Peljto optužen je da je sredinom 1992. godine na području predratne opštine Brčko počinio ratni zločin nad srpskim civilima i zarobljenicima, a uhapšen je 30. juna 2014. godine u Sarajevu, nakon čega je ubrzo pušten da se brani sa slobode.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

PRI KRAJU ISTRAŽNE AKTIVNOSTI PROTIV PELjTE 

SLUŽEN PARASTOS SRPSKIM ŽRTVAMA U  – Jadovno 1941.

KOMEMORACIJA ZA POGINULE BORCE  – Jadovno 1941.

PROCESUIRATI ZLOČIN U BUKVIKU – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: