Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bivši hrvatski komandant o zločinima u „Lori“: Srbima kopali oči (VIDEO)

U zatvoru „Lora“ kod Splita bili su zatočeni i zarobljeni rezervisti JNA iz Crne Gore, kojima se gubi svaki trag.

Zatvor „Lora“

Bivši komandant hrvatske Vojne policije u Šibeniku Mario Barišić detaljno je opisao kako su početkom devedesetih u logorima „Lora“ i „Kuline“ na najmonstrouznije načine mučeni zarobljeni srpski vojnici i civili.

Barišić kaže da se nije borio za Hrvatsku nastalu na krvi nedužnih ljudi, staraca i djece i zbog toga je još prije 18 godina prvi put o zločinima govorio u hrvatskom tužilaštvu.

U zatvoru „Lora“ kod Splita bili su zatočeni i zarobljeni rezervisti JNA iz Crne Gore, kojima se gubi svaki trag.

Barišić je prvi put prije šest godina u razgovoru za frankfurtske „Vesti“ ispričao jezive detalje o hrvatskim zločinima nad Srbima. Taj intervju je prošao relativno nezapaženo u našoj javnosti, prenosi „Pravda“.

– Tadašnji zamjenik komandanta 72. bojne Vojne policije Tvrtko Pašalić aprila 1992. odveo me je u „Loru“ i pokazao neevidentirane zarobljenike s kojima možemo da radimo šta hoćemo, započeo je Barišić svoju ispovest i nastavio:

– Kad je jedan od čuvara Bloka C Ivica Livaja otvorio teška metalna vrata, ušli smo u mračnu prostoriju, pod je bio sav u krvi i vodi. Tek poslije par minuta u uglu sam primijetio zarobljene. Jednom su bile iskopane oči, jednom odsečene uši…

Kad me je jedan od njih primjetio, počeo je da jeca: „Ubij me, spasi me, ubij me, spasi me!“ – prisjetio se Barišić i dodao da su podjednake grozote i mučenja preživljavali i Srbi zatočeni u vojnom zatvoru „Kuline“ kod Šibenika.

– Tamo su ih uglavnom mučili puštanjem struje iz induktorskog telefona prikačenog na genitalije. Tjerali su ih i da seksualno opšte među sobom, silovali su mlade djevojke! Sve se to događalo od 23 časa pa nadalje. Tu vojni policajci ništa nijesu mogli.

Mogli su ta zverstva da prijave meni, a ja sam imao mogućnost da ih prijavim ili višim instancama ili mom direktnom pretpostavljenom, koji je, međutim, sva ta mučenja i predvodio.

Barišić navodi da se nekoliko puta požalio Pašaliću da je to što rade nehumano, ali da se ovaj žestoko brecnuo na njega što brani „četnike i četnikuše“.

– Prestao sam bilo šta da mu govorim kad je jednom prilikom izveo sve pritvorenike i u crnoj uniformi sa crnom kapom sa slovom „U“ poručio: „Ja sam unuk Ante Pavelića„, prisjetio se Barišić.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

26. godina od osnivanja hrvatskog logora Lora u Splitu

77 dana Vukanovog pakla: Ako je Lora bila pakao, Kerestinec je bio raj!

„Lora“ je mnogima grobnica

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: