fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Biskupi nervozni zbog Stepinca

Oprečne reakcije na pismo katoličkih poglavara iz Zagreba u kome kritikuju SPC i patrijarha. Papi poručuju da je vreme da donese odluku o kanonizaciji

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

Nervoza u Zagrebu što papa ne proglašava Alojzija Stepinca za sveca, izjava nadbiskupa Bozanića o zločinima u Jasenovcu koja se mnogima u Hrvatskoj nije dopala, nedavni susret srpskih vladika i hrvatskih biskupa u Požegi, na kome je postignut dogovor da se naučnim metodama utvde žrtve sa obe strane…

Ovo su, prema mišljenju istoričara i analitičara, neki od ključnih razloga zbog kojih je obelodanjeno pismo koje su katolički biskupi uputili patrijarhu Irineju, gde iznose niz skandaloznih optužbi na račun SPC i samog patrijarha. Ovo će, smatraju naši sagovornici, dodatno zahladiti odnose dveju crkava.

– Nije tajna da se papa Franja i hrvatski biskupi ne slažu uvek, a sve je veća nervoza u Zagrebu što papa ne proglašava svetim Alojzija Stepinca – rekao je, za „Novosti“, izvor blizak Svetoj stolici. – Pitanje je može li se i ovo pismo smatrati delom pritisaka nekih krugova da se ubrza proces u Vatikanu i da se papi poruči da je vreme za odluku. Poručeno je, takođe, da hrvatski biskupi žele da naglase da visoki dostojanstvenici SPC nisu iskazali kooperativnost samim učešćem u radu mešovite komisije o Stepincu, iako je to bila direktna papina inicijativa.

Objavljivanje pisma usledilo je i nakon što je prvi put zagrebački nadbiskup Josip Bozanić poručio hrvatskim desničarima da ljubitelji NDH ne mogu da budu hrišćani i osudio zločine u Jasenovcu, što deo crkvenih krugova u Hrvatskoj procenjuje kao zaokret Kaptola kada je reč i o događajima iz Drugog svetskog rat

Ali istoričar Hrvoje Klasić smatra da Bozanić nije bio dovoljno jasan i da Crkva i dalje pruža gostoprimstvo istorijskim revizionistima koji hvale NDH i pokušavaju da je rehabilituju.

– Za Kaptol, uloga Stepinca u Drugom svetskom ratu nije sporna, zato Crkva u Hrvatskoj uporno traži da bude proglašen svetim – kažu sveštenici sa Kaptola, od kojih su neki i sami začuđeni što je pismo javno objavljeno. – Očito je Bozanić procenio da nakon njegovog istupa u kojem je kritikovao NDH treba poslati i poruku Beogradu i SPC, da Kaptol i sadašnji crkveni vrh ne žele da ih neko poistovećuje sa onima koji podržavaju ustaški pokret i NDH.

Da je Bozanićeva izjava o Jasenovcu razlog za ovakvo pismo, smatra i Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra „Veritas“.

– Pismo bi moglo da bude upereno protiv Bozanićeve izjave, jer u Hrvatskoj ima mnogo onih koji se s njom ne slažu – ističe Štrbac, za „Novosti“. – Ovo je prvi put da je neko sa tako visokog mesta progovorio o Holokaustu i zločinima u Jasenovcu.

Katedrala Device Marije i Stjepana i Ladislava u Zagrebu (Foto Deposit)
Katedrala Device Marije i Stjepana i Ladislava u Zagrebu (Foto Deposit)

Štrbac smatra da u Hrvatskoj ima mnogo onih kojima ne odgovora ni nedavni dogovor hrvatskih biskupa i srpskih vladika u Požegi u Hrvatskoj.

– Kao da neko namerno minira dogovor na kome je rečeno da se naučnim metodama moraju utvrditi podaci o svim žvrtama u ratovima. U Katoličkoj crkvi ima onih koji su nezadovoljni tim dogovorom – kaže Štrbac.

Istovremeno, više sagovornika sa zagrebačkog Kaptola nam kaže da je vrhu Katoličke crkve smetalo što su im visoki dostojanstvenici SPC stalno zamerali da traženjem proglašenja Stepinca svetim pokušavaju da rehabilituju i NDH.

S druge strane, dr Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije, smatra da je pismo upućeno zbog toga što je SPC razotkrila namere većeg dela crkve u Hrvata da se preko kanonizacije Stepinca rehabilituje ustaštvo

– Pošto su razotkriveni, a očekivali su da se time niko ne bavi, onda su krenuli u bacanje prašine u oči javnosti i da svaljuju odgovornosti na SPC – uveren je Raković.

Komentarišući deo pisma u kome je SPC optužena da je podržavala rat devedesetih godina, naš sagovornik smatra da je to potpuno izvrtanje činjenica.

U SPC u četvrtak niko nije hteo da komentariše pismo. Čeka se, naime, stav patrijarha Irineja i Svetog sinoda.

TRAŽE IZMENU VATIKANSKIH UGOVORA

Sagovornici „Novosti“ u Zagrebu navode da je pismo obelodanjeno u Hrvatskoj u trenutku kada opozicione stranke traže izmenu Vatikanskih ugovora, kao i da se prestane sa davanjem ogromnog novca iz budžeta Katoličkoj crkvi.

Autor: J. KERBLER , Lj. BEGENIŠIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hrvatski biskupi objavili pismo koje su poslali čelniku SPC-a 

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: