Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Biografija priređivača

Datum objave: četvrtak, 16 februara, 2012
Objavljeno u Nekategorizovano
Veličina slova: A- A+

BIOGRAFIJA PRIREĐIVAČA

jovan babic.JPG

Jovan D. Babić

Dr Jovan BABIĆ, lekar-radiolog, profesor univerziteta; političar, pesnik (Šid, 1. II 1940). Otac mu je bio pravnik, a majka učiteljica. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju (1958), a studije medicine u Beogradu (1965). U Domu zdravlja u Šidu radio je kao lekar opšte i sportske medicine.

Specijalista za onkologiju. Od 1972. specijalizovao je radiologiju u Kliničkoj bolnici u Novom Sadu i posle položenog ispita zaposlio se u Institutu za radiologiju (1975). Po završetku subspecijalizacije iz onkologije 1983, prešao je u Institut za onkologiju u Kamenici, gde se opredelio za rad na radioterapiji i brahiterapiji tumora. Stekao je zvanje primarijusa i postao upravnik Zavoda za radioterapiju. Usavršavao se na srodnim ustanovama u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Erlangenu, Pasauu, a na Pedagoškom fakultetu u Osijeku završio je jednosemestralne pedagoško-psihološke studije.

Odbranio je 1988. doktorsku disertaciju (O metodama i tehnici zračenja karcinoma materice) i izabran za docenta, a 1998. za vanrednog profesora radiologije na Medicinskom fakultetu. Od 1994. je šef Katedre za onkologiju. Objavio je preko 100 naučnih radova, a radio je na sedam naučno-istraživačkih projekata. Bio je urednik monografije Bronhiterapija i koautor Ginekološke onkologije i Istorije radioterapije u Vojvodini.

Učestvovao je u izradi instrumenta (rektalnog aplikatora) za primenu brahiterapije, koji se sada komercijalno proizvodi.

Bio je podpredsednik Sekcije SLD za radioterapiju i podpredsednik Radiološke sekcije, takođe je član Balkanske unije onkologa i Evropskog društva za radijacionu onkologiju. Dobio je više zahvalnica i plaketa SLD.

Poslapik u skupštipi – baveći se politikom, 1990. bio je predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove. Biran je za narodnog poslanika u republičkoj Skupštini, a na izborima 1992. je na listi DEPOS-a ušao u Veće građana Savezne skupštine.

Piše i poeziju, objavljene su mu zbirke Košmar (1995) i Privid (2000). U slobodno vreme bavi se pčelarstvom. Supruga mu dr Ljiljana takođe je lekar i profesor univerziteta.

————————————————————————————————————-

<Biografija autora                    Sadržaj                     Logor smrti Jasenovac>

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

2 odgovora na „Biografija priređivača“

Niko Bubic kaže:

Dali je prof.dr. Jovo Babić još živ i zdrav . Voleo bih jako da ga vidim i ugostim. Dali je dostupan na mobilni ??

Niko Bubic kaže:

Dali je prof.dr. Jovo Babić još živ i zdrav . Voleo bih jako da ga vidim i ugostim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top