fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BILEĆA, 1. JUN 2019. GODINE: Osveštanje spomenika đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću

U Bileći 1. juna 2019. godine biće otkriven i osveštan spomenik načelniku štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Draži Mihailoviću. Spomenik koji je djelo vajara Milivoja Bokića biće postavljen u bilećkom ravnogorskom parku.

Autor: Aleksandar Simić – Museum of Yugoslavia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70718494
Autor: Aleksandar Simić – Museum of Yugoslavia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70718494

Dragoljub Draža Mihailović među pristalicama poznat i kao Čiča Draža, bio je armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, u prvoj i drugoj vladi Slobodana Jovanovića, u međuvladi Miloša Trifunovića i vladi Božidara Purića, u toku Drugog svetskog rata.

Tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Draža je bio oficir Srpske vojske u Kraljevini Srbiji. Posle Aprilskog rata, Mihailović je odbio da prizna kapitulaciju Jugoslovenske vojske i sklonio se na Ravnu goru, gde je osnovao pokret otpora protiv okupatora.

Nakon Drugog svetskog rata komunističke vlasti su ga uhapsile i osudile na smrt, posle čega je ubijen na tajnom mestu. Godine 2015. Viši sud u Beogradu je usvojio zahtev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije.

Mihailović je za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je poslednje posthumno dodelio američki predsednik Hari Truman marta 1948. godine. Odlikovao ga je ordenom Legija za zasluge prvog stepena za „organizovanje i vođenje snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju“, kao i za „spasavanje američkih avijatičara“

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: