Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Bijeljina: Otkriven i osveštan “Spomenik majkama”

U Bijeljini je danas otkriven i osveštan “Spomenik majkama” za čiju se izgradnju od 2015. godine zalagalo Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

U Bijeljini je danas otkriven i osveštan "Spomenik majkama" za čiju se izgradnju od 2015. godine zalagalo Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.
Bijeljina – “Spomenik majkama” Foto: SRNA

Spomenik je podignut u čast majkama koje su izgubile sinove od Kosovske bitke do posljednjeg rata, a smješten je kod Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice na Ledincima. Udruženje je pripremilo projekat, a skulpturu je izradio akademski vajar Rajko Blažić, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

“Prije dvije godine pokrenuli smo aktivnost u vezi sa izgradnjom ovog spomenika jer smatramo da majke koje su gajile sinove, a koji su svoje živote dali za svoj narod, zaslužuju da im se i na ovaj način odužimo”, rekla je predsjednik Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović, koja još traga za posmrtnim ostacima sina jedinca.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio je Udruženju što je pokrenulo inicijativu za izgradnju spomenika i podsjetio da je za Republiku Srpsku živote dalo oko 30.000 boraca.

Pomoć u izgradnji spomenika dao je i Rudnik i Termoelektrane Ugljevik.  Žiko Krunić je u ime “Ugljevika” naglasio da je pružanje finansijske pomoći u izgradnji spomenika nastavak dobre prakse ovog preduzeća.

“Pomoć RiTE u realizaciji ovog projekta je najmanje što smo mogli da učinimo za porodice koje su dale ono najvrijednije, a to su njihovi sinovi. Svi u RiTE smo ponosni što smo doprinijeli izgradnji `Spomenika majkama`”, rekao je Krunić nakon otkrivanja i osveštanja spomenika.

Finansijsku pomoć za izgradnju spomenika pružili su i grad Bijeljina i privrednici ovog grada i Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: