fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bijeljina obilježila godišnjicu odbrane grada

U Bijeljini je danas obiljena 25. godišnjica odbrane grada.

Bijeljina - odbrana grada
Bijeljina – odbrana grada

U Crkvi Svetog Đorđa služen je parastos za sve poginule pripadnike VRS i civile tokom otadžbinskog rata u BiH, a na Centralni spomenik poginulim borcima Semberije položeni su vijenci i cvijeće. Pored Boračke organizacije Grada Bijeljina, današnji dan obilježili su i pripadnici Srpske radikalne stranke „9.januar“, te SDA i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“- svako sa svojom verzijom istine o ratnim dešavanjima.

Dan odbrane Bijeljine jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji Republike Srpske, a posebno samog grada i kao takav trebalo bi da bude uvršten u kalendar značajnih istorijskih datuma, smatraju u Boračkoj organizaciji .

– Na ovim prostorima 1992. godine stvorena je prva slobodna teritorija srpskog naroda i možemo slobodno reći da je sa ovih prostora počelo stvaranje Republike Srpske – rekao je Miodrag Stevanović, predsjednik BORS Bijeljina.

Ističući da se srpski narod organizovao u Teritorijalnoj odbrani i uz pomoć JNA odbranio Semberiju, učesnici ovih događaja podsjećaju da se rat vodio na ulicama na kojima su muslimanske paravojne formacije, predvođene Patriotskom ligom, postavile barikade.

– Sa druge strane je bila dobro organizovana Patriotska liga. Oni su vrlo brzo blokirali grad, postavili su 24 barikade i potpuno preuzeli kontrolu nad gradom – prisjeća se Mirko Blagojević.

Godinama unazad pojedini članovi SDA u javnost su plasirali dezinformaciju o hiljadama ubijenih muslimanskih civila u Bijeljini. I danas su zatražili odgovornost za navodne zločine.

– Jednostavno nismo vidjeli volju da se ovi slučajevi procesuiraju. Očekujemo da tužilaštva rade svoj posao. Bez obzira što sam ja politički angažovan, kao građanin i kao Bošnjak očekujem da svako radi svoj posao – kaže Samir Baćevac, OO SDA Bijeljina.

Tadašnji predsjednik Skupštine opštine, Cvijetin Simić, zahtijeva formiranje dokumentacionog centra u kojem bi bila prikupljena i javnosti prikazana sva dokumentacija o ratnim dešavanjima u Bijeljini

– Presuđena je činjenica da su Srbi napali grad Bijeljinu i zauzeli vlast 31.3.1992. godine. Svi mi znamo da to nisu činjenice, da je to iskrivljena slika, jer je SDS, odnosno Srbi u tom periodu imali oko 80 odsto vlasti – kaže Simić.

Vlado Simić, bivši oficir JNA ističe da je vojska bila na nivou zadatka i da nije uradila ništa što ne dolikuje vojnicima.

Istina se mora utvrditi jer je to put koji nas vodi ili ka pomirenju ili ka trajnom neprijateljstvu, saglasni su svi učesnici događaja, kao i građani koji danas žive u Bijeljini.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim borcima

Bijeljina: U ovoj godini završetak spomen-sobe za 900 poginulih boraca

Odata počast za 1.567 heroja odbrane Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: