fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

На Васкрс сијевнуле каме, ножеви, маљеви

bijeli-potok

Свештеници Епархије бањолучке Српске православне цркве јуче су служили парастос у Бијелом Потоку, код Бање Луке, на спомен-обиљежју страдалим Србима у том мјеста, које су на звјерски начин побиле усташе на Васкрс 1942. године. На спомен-обиљежју се налазе имена 54 жртве доби од једне до преко осамдесет година, побијени маљевима, камама, сјекирама и другим хладним оружјем на највећи хришћански празник.

Злочин су 4. априла 1942. године извршиле усташе из Дебељака.
Број жратава усташког злочина који је извршен тог дана још није коначно утврђен. Удружење „Бијели Поток“ формирало је стручну екипу која би требало да расвијетли тај догађај и утврди тачан број убијених. Парастосу су присуствовали потомци жртава, представници Града Бања Лука, Борачке организације РС, Организације погинулих и заробљених војника и несталих цивила РС, СУБНОР-а и веома много грађана ове мјесне заједнице. Парастос невино страдалим жртвама служило је свештенство Епархије бањолучке.

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора од 1941. до 1945. Бијели Поток, Бранко Милинковић, раније је изјавио да би свјетској јавности требало презентовати истину о страдању 54 лица српске националности из овог села, које су усташе убиле на Васкрс 1942. године.

Парастос у Бијелом Потоку служи се на други дан Васкрса од 2002. године у организацији овог дружења.

– У село Бијели Поток 4. априла 1942, била је то Велика субота, дан уочи Васкрса, дошле су наше комшије, усташе из Дебељака, говорећи Србима да никуда не иду од својих кућа. Међутим, на Васкрс је један дио породица отишао чувати стоку, а други остао кући вјерујући да им нико неће ништа. Усташе су дошле и убиле маљевима чланове породица Богојевић и Вујасиновић и многе друге. Ти дани у овом селу остали су забиљежени црним словима, бољело је што се о том злочину није говорило пуних 60 година. Оно мора бити опомена да се тако нешто више никада не деси и нигдје – поручио је Милинковић.

Извор: ФОКУС ДНЕВНЕ НОВИНЕ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: