Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BiH: Dozvoljen lov na Srbe povratnike

Četiri dana zaredom kuće malobrojnih Srba povratnika u Vozuću kod Zavidovića meta su napada i pljačke, a vlasti u FBiH ignorišu pozive da ih zaštite

Vozuća-simbol stradanja Srba u proteklom ratu

Vozuća-simbol stradanja Srba u proteklom ratu 

DOBOJ – Četiri dana zaredom kuće malobrojnih Srba povratnika u Vozuću kod Zavidovića meta su napada i pljačke, a vlasti u FBiH ignorišu pozive da ih zaštite.

Provaljuju nam u kuće, razbijaju prozore i vrata, odnose i kradu sve što im je na dohvat ruke. Nije samo moj otac Slobodan bio na meti, već i Momir Simić, Gospa Panić, Mileta Lazić – kaže Duško Simić, povratnik, ogorčen ponašanjem lokalnih vlasti.

Dodaje da su prvog dana prijavili provale i pljačku kuća, ali da se lokalna policija nije udostojila ni da izađe na lice mesta.

To nije iznenađenje ni za ostale Vozućane, jer Janko Spasojević kaže da od provale u njegovu kuću u proleće nije pronađen provalnik. Takođe i da su bez znanja i dozvole Srba u zaseoku Spasojevići Bošnjaci odveli vodu sa njihovih imanja do svojih kuća.

Povratnici Srbi su uplašeni za svoju bezbednost, jer se radi o starijim osobama, čiji je prosek godina 70, a nemaju ni čime da se brane.

Svi oni se slažu da je dosadašnjim prećutnim nepronalaženjem i nekažnjavanjem počinilaca napada na imovinu povratnika u Vozuću dat signal da je „lov na Srbe“ dozvoljen. To je izraženo u poslednje dve godine kad su Duška Đurića bošnjački ekstremisti pretukli u njegovoj kući u zaseoku Trnići i više kuća u njima opljačkali.

Predsednik Zavičajnog udruženja Zoran Blagojević tvrdi da je dosadašnjim odnosom federalnih vlasti i bošnjačkog stanovništva u selima doline reke Krivaje povratak Srba potpuno zaustavljen. Jedan deo povratnika, koji je pokušao da obnovi život i ostane na svojim imanjima, odustao je od namere zbog očigledne nesigurnosti.

OBEŠTEĆENjE NAPADNUTIH

Iz Udruženja poručuju da će ubuduće kod lokalnih i vlasti FBiH insistirati na obeštećenju onih koji su opljačkani ili bili napadnuti, jer su ubeđeni da je vlast velikim delom odgovorna za sve što se negativno dešavalo povratnicima.

Obeštećenje bi dalo poruku dobre volje, ali i upozorenje ekstremistima da će država braniti osnovna ljudska prava svojih građana – prenosi stav u ime udruženja Blagojević.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

vozuća: jedno od najvećih srpskih stratišta na ozrenu

TUŽILAŠTVO BiH NAGRADILO MUSLIMANSKE EKSTREMISTE

Ozren – Vozuća

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: