fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

БИХ 2.5 године без резултата пописа: Бошњаци крију колико их има

Желе по сваку цену да се представе као већински народ. Масовно пријављивали оне који живе у иностранству

bosnjaci-kriju-(2)_620x0Свуда у свету попис становништва је статистички и технички посао који се заврши брзо и ефикасно и драгоцен је показатељ демографског и економског развоја. Једино је у Босни и Херцеговини, која је од 1991. на нови регистар становништва чекала чак 22 године, то питање прерасло у прворазредни политички скандал! Иако је попис становништва у БиХ завршен у октробру 2013, још нису објављени званични резултати и подаци о националној структури на које се чека две и по године. Ближи се и законски рок за објаву резултата (1. јул), али политичког договора и даље нема.

Бошњачке невладине организације тврде да од укупно 3,8 милиона становника у БиХ, Бошњаци чине чак 54 одсто, што је у Српској оцењено као груба бошњачка манипулација и „надувавање бројки” како би БиХ приказали као исламску земљу.

Према подацима пописа из 1991, у БиХ је тада живело 4,3 милиона људи. Пре рата Бошњаци су чинили 43 одсто становништва, Срби 31, а Хрвати 17 одсто.

Тужилаштво БиХ у међувремену је покренуло истрагу у вези с пописом. Сумњају у злоупотребе које се тичу објаве резултата, а циљ је и да се утврди одговорност надлежних служби у случају да пропадне попис, што би значило да је из буџета „бачено” 50 милиона конвертибилних марака (25 милиона евра), колико је тај посао коштао грађане.

додикПредседник РС Милорад Додик упозорава да ће Српска тражити да буду објављени резултати пописа с њене територије ако до 1. јула не буду објављени званични подаци за целу земљу.

– Бошњачки политичари свесно опструишу објаву резултата. По сваку цену желе да се прикажу као апсолутно већински народ са више од 51 одсто како би свету показали да само они имају право на БиХ и да ту буду господари спроводећи мајоризацију над Србима и Хрватима – поручио је председник РС.

Чињенице: Из Сарајева је протерано 120.000 Срба Лажи: Од 2013. број Бошњака у Сребреници нарастао са 2.000 на 7.000

Он је казао да остаје спорно од 300.000 до 400.000 људи из дијаспоре, који су пописани у БиХ, а живе и раде у иностранству.

– То јасно говори у прилог тврдњи да су Бошњаци манипулисали пописом, јер су у Сребреници у једном стану пописали чак 70 људи – рекао је он.

Званичници РС тврде да ће резултати пописа недвосмилено потврдити да је ФБиХ етнички чиста од Срба.

То показују прелиминарни резултати последњег пописа становништва, према којима од предратних 500.000 Срба или 17,6 одсто, данас у том ентитету живи само нешто више од 90.000, или око четири одсто. Да је Срба у Федерацији све мање, показује и немогућност конституисања власти у ФБиХ, јер све партије заједно не могу да скупе 17 Срба, колико је потребно да би се попунио Дом народа Федерације БиХ.

bosnjaci-kriju-(1)Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих РС, подсећајући да је из Сарајава протерано више од 120.000 Срба, каже, за „Новости”, да Бошњаци опструишу објаву резултата пописа, јер се плаше истине.

– Резултати пописа ће показати да су протерали стотине хиљада Срба из ФБиХ. Пашће и њихова лажна теза да је у рату погинуло 300.000 Бошњака. Сви подаци говоре да је у рату погинуло укупно 100.000 људи свих нација – рекао је Којић. Службе РС наводе податак да је у рату погинуло око 32.000 Срба.

Демографи у РС кажу да опструкцијом пописа бошњачки политичари наносе огромну штету БиХ. Кажу да је без резултата пописа становништва немогуће донети квалитетне развоје економске и социјалне програме. Тврде да је поражавајуће то што је ЕУ пописала све животиње, а да БиХ још не зна званично ни колико има људи.

– Ван сваке памети је то што коначни резултати још нису ни на помолу. Све то јасно говори да неко покушава да их наштима, како би на темељу погрешних статистика у будућности остварио одређене бенефите – каже демограф Стево Пашалић, указујући да су манипулације евидентне приликом пописа Бошњака у РС. – Дошли смо до неких крајње апсурдних података. Наиме, руководио сам се пописом у Зворнику, где су уочене разне мањкавости. Тако испада да једно домаћинство има 30 чланова, од чега четворо деце која, међутим, школу похађају у Немачкој?! Ово је доказ да Бошњаци иду на варијанту добијања погрешних података о укупном броју становништва, а онда ћемо имати и све друге карактеристике становништва погрешне.

Како би лажирали резултате пописа, тврде упућени, бошњачки невладин сектор је посебно био активан у Сребреници, где су током пописа доводили масовно Бошњаке из иностранства.

Радомир Павловић, одборник СНДС у Скупштини Сребренице, каже за наш лист да је овај град класични пример бошњачке манипулације пописом.

bosnjaci-kriju-(4)– У Сребреници живи сада око 2.000 Бошњака. Према незваничним резултатима пописа из октобра 2013, тај број је одједном нарастао чак на 7.000, јер су у Сребреницу у октобру 2013. дошли Бошњаци из дијаспоре са децом и пописали се да живе у том граду, а у ствари ту су само преко лета када дођу на одмор. Њихова адреса становања је у иностранству – истиче Павловић.

Манипулација са бројем пописаних Бошњака је било и у Приједору, наводи градоначелник тог града Марко Павић, који сматра да се мора утврдити тачан број сталних становника у свим градовима у БиХ.

– У приједорским насељима која су изразито бошњачка, у прелиминарним резултатима пописа одједном се појавио знатно већи број Бошњака него што их ту живи – рекао је Павић.

ЗЕМЉА СТАРАЦА

БРОЈ становника у БиХ у идућих 20 година неће се много повећати, а ако буде настављена садашња тенденција стопе наталитета и морталитета за 300 година на овим просторима број људи ће бити драстично смањен, показују процене демографа УН. Број умрлих у БиХ је већ десетак година заредом већи од броја рођених, чак и за више од 5.000.

БиХ постаје земља стараца и за 35 година ће их бити двоструко више него сада, тако да ће овај простор имати највећи број становника старије доби. Већ сада је број становника старијих од 65 година у структури становништва изједначен са бројем младих до 17 година. У целој БиХ тренутно живи само 100.000 деце између три и шест година.

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ

*  Према прелиминарним резултатима пописа из 2013, БиХ има 3.791.622 становника, од чега у ФБиХ живи 2.371.603, у Српској 1.326.991 и у Брчко дистрикту 93.028 особа, подаци су Агенције за статистику БиХ.

*  У Републици Српској најмногољуднији град је Бањалука са укупно 199.191 грађанином. У Кантону Сарајево живи 438.443 особа.

*  Процењује се да Бошњака данас у БиХ има 48,4 одсто (1,8 милиона), Срба 32,7 одсто (1,2 милиона), Хрвата 14,6 (550.000) и 4,3 одсто осталих народа (160.000).

Мирослав Филиповић – Срђан Мишљеновић, Вечерње Новости

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: