fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bez međunarodnih sankcija nema demokratske Hrvatske

Istoričar Čedomir Antić ocijenio je da Hrvatska ne može da izađe na put demokratije bez međunarodnih i sankcija EU koje bi se odnosile na hrvatsku političku elitu koja ne prestaje sa politikom antisrbizma i antipravoslavlja. 

Čedomir Antić
Čedomir Antić

„Dakle, suspenzija iz EU, međunarodne sankcije, ne ekonomske jer bi to teško naštetilo hrvatskom društvu, ali zabrane putovanja dela funkcionera, kao i izjednačavanje zločina nad Srbima u Drugom svetskom ratu sa Holokaustom“, rekao je Antić.

On je konstatovao da Hrvatska ovakva kakva je danas nije dijete ni komunizma niti Drugog svjetskog rata, već je dijete EU i njenih problema.

„Ako EU ne želi da bude propala birokratska tvorevina koja je zasnovana na kulturasizmu, treba da na primeru Hrvatske, koja nije ni najjača, ni najbogatija zemlja EU, pokaže određene principe. Ako ne želi da pokaže te principe, nikad nećemo imati pravu i ujedinjenu Evropu, jer je na jednom prilično bezazlenom i jeftinom primeru, kad je reč o velikim evropskim državama, to moglo da se pokaže“, rekao je Antić za „Sputnjik“.

On je naglasio da niko ne želi da poslije Jasenovca ukine Hrvatsku ili hrvatske kantone u BiH, već se samo zahtijeva da jedna država koja je primljena u EU na talasu antisrbizma, antipravoslavlja i antirusizma, konačno bude dovedena u red.

„Poznato je da u Hrvatskoj veliki deo elite podržava ustaštvo, da smatraju da je ustaški pokret bio legitiman i da su sva nasilja nad Srbima bila opravdana, ali o tome ne govore glasno zato što znaju da onda ne bi mogli da računaju na podršku ne samo SAD, već uopšte savremenog sveta“, rekao je Antić.

Hrvatska, prema mišljenju Antića koji je predsjednik Naprednog kluba, ne pati od sindroma gubitnika, pošto je u prošlom ratu dobila sve čemu su težile njene elite, a omogućeno joj je i da nekažnjeno sprovede etničko čišćenje.

„Očigledno je da to nije dovoljno i da te ekstremne snage, koje su godinama bile gajene i podržavane, povremeno i iz inostranstva, iz države Vatikan, iz Nemačke, iz Austrije iz određenih krugova SAD ne žele da posustanu i ne žele da se sklone“, ukazao je Antić.

Prema njegovim riječima, izjava ministra pravde Hrvatske Dražena Bošnjakovića da table sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ ostaje u Jasenovcu jeste svetogrđe, napad na mjesto genocida i govori koliko je riječ o pripadniku jednog radikalnog šovinističkog pokreta.

Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, u februaru prošle godine otkrili spomen-obilježje na kojem je uklesana ustaška krilatica „Za dom spremni“, a prije samo nekoliko dana tamošnji ministar pravosuđa Bošnjaković je poručio da ploča sa ustaškim pozdravom ostaje u Jasenovcu do daljeg.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Čedomir Antić: Genocidi i inkvizicije | Jadovno 1941.

Antić: Katolička crkva skriva dokumenta o Stepincu | Jadovno …

Čedomir Antić: Srbija mora biti istrajna u dokazivanju …

Mogu li se Hrvatima uvesti sankcije zbog nacizma – Brisel na potezu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: