Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Бет Исраел: Рехабилитација Лукаса, доказ ширења проусташких идеја

Загребачка јеврејска вјерска заједница Бет Исраел оштрим је саопштењем осудила судску рехабилитацију једног од најистакнутијих хрватских интелектуалаца десне оријентације Филипа Лукаса, који је 1945. године у одсутности осуђен на смрт. Лукас је био предсједник Матице хрватске заслужен за њезино скретање удесно у другој половици тридесетих, поздравио је оснивање Независне Државе Хрватске (НДХ) и подржавао је до њеног краја и одушевљено је говорио о Анти Павелићу.

Трг бана Јелачића, Загреб
Трг бана Јелачића, Загреб

“Рехабилитација Филипа Лукаса још је један доказ капиларног ширења проусташких идеја у Хрватској. Јеврејска вјерска заједница Бет Исраел сматра да се овом пресудом у Хрватској додатно ојачава атмосфера несношљивости, а Хрватска срамоти пред свијетом”, стоји у оштром писму што га је ових дана загребачка јеврејска вјерска заједница Бет Исраел упутила јавности поводом пресуде загребачког Жупанијског суда од прије два мјесеца којом је укинута смртна пресуда географу и дугогодишњем предсједнику Матице Хрватске Филипу Лукасу из 1945. године.

Они наводе како је Лукас “отворено подржавао усташтво и нацизам”.

“Својим јавним дјеловањем изравно је придонио стварању атмосфере прогона у којој ће геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ уопште бити могућ, а за вријеме рата подржавао је такву политику”, додаје се у писму.

Саопштење је потписао предсједник Бет Исраела Александар Срећковић, који је за Радио Слободна Еуропа (РСЕ) кратко прокоментарисао: “Пише све у нашем писму”.

Оптужница из 1945. Лукаса је теретила да је “вршио акцију и пропаганду у корист окупатора и његових помагача ширењем националне и вјерске несношљивости, оправдавањем окупације и осуђивањем Народноослободилачке борбе”, а аргументи за укидање тадашње пресуде били су да је Лукас осуђен за вербални политички деликт, да су у поступку прекршени начело законитости и начело примјене блажег закона и да је суђен због дјела и осуђен на казну смрти који у вријеме почињења казненог дјела нису били прописани.

Пресуда је укинута у поступку којег је покренуо винковачки огранак Матице хрватске у сарадњи са клерикалним удружењеим “У име обитељи”.

На оптужбе да се на тај начин рехабилитира и НДХ, адвокат “У име обитељи” Крешимир Планинић одговорио је да је Лукас хрватски великан од којега се и сада може подоста научити за садашње и будуће хрватске прилике.

Маинстреам јавност без реакције

Радио Слободна Еуропа је покушао ступити с Планинићем у контакт како би за прокоментарисао протест Бет Исраела, али није одговорио на позиве, поруке и маилове РСЕ.

“Ова је реакција, заправо, више везана уз контекст него уз текст саме пресуде, уз ситуацију као да се чини да је на неки начин пукла брана па да ће почети разне рехабилитације. То сасвим сигурно изазива нелагоду код не само јеврејског, него и једног другог дијела становника Хрватске, али је требало бити опрезнији с неким формулацијама”, коментар је политичког аналитичара Жарка Пуховског на оштре реакције Бет Исраела на судску рехабилитацију Филипа Лукаса.

На питање РСЕ – је ли њихово упозорење на мјесту или не – Пуховски одговара: “Упозорење је генерално на мјесту, само је по мом мишљењу узет криви повод”.

Жарко Пуховски каже да код појава десног екстремизма у Хрватској није проблем у томе да нетко заступа ставове који се никако не могу толерисати, већ у томе да маинстреам јавност на то не реагира.

“Маинстреам јавност не реагира, него увијек имате три или четири ‘јавна забадала’ који су задужени да реагирају. Код нас више-мање само радикални љевичари реагују на провокације деснице, а не рецимо и либерали, као што је то случај у другим пристојним срединама и то је за мене битна разлика спрам осталих развијених средина. Ту је разлика и спрам ситуације у деведесетима, када је то имало директну подршку власти, а сада је та подршка у ‘гријеху пропуста’, у прешућивању, али не у директном подржавању”, оцјењује Пуховски.

Судска рехабилитација Филипа Лукаса пред два мјесеца прошла је без неког посебног одјека у хрватској јавности.

Аутор: Енис Зебић

Извор: Radio Slobodna Evropa

Везане вијести:

Због толерисања усташтва Бет Израел неће на комеморацију у …

Загреб: Захтјев за ревизију поступка против Филипа Лукаса …

Хрватска: Рехабилитован Павелићев портпарол, још им само …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: