Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Berane: Vlada da podrži manifestaciju “Putevima kralja Aleksandra Karađorđevića“

Datum objave: sreda, 19 septembra, 2018
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

Iz Saveza srpskih uruženja oblasti Vasojevića i Limske doline, pod nazivom Srpska narodna odbrana, zatražili su od Vlade Crne Gore da podrži prije nekoliko godina ustanovljenu manifestaciju „Putevima kralja Aleksandra Karađorđevića“, koju organizuje Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Foto: IN4S

Oni su istakli da se ovih dana navršavaju 93 godine od kako je kralj Aleksandar posjetio Vasojeviće i Crnu Goru. Kazali su da njegova državnička djela treba da budu putokaz budućim generacijama, kao i aktuelnom režimu, čiji nosioci, kako su istakli, zaboravljaju njegovu izuzetnu istorijsku ulogu u ondašnjoj Evropi.

Podsjetili su da je kralj Aleksandar sa svojom svitom 17. oktobra 1925. godine svečano dočekan na Čakoru, u Gornjem Polimlju i u Andrijevici, te da je u Beranama njemu u čast, na samom upasku u varoš, podignuta velika trijumfalna kapija pred kojom je bila postrojena četa vojnika. Napomenuli su da su u svečanom špaliru bili đaci, činovnici, invalidi, ratnici i da su topovi tada objavili kraljev dolazak.

Poslije kratkog odmora u zgradi načelstva u Beranama, kralj Aleksandar je 1925. godine pošao u manastir Đurđeve stupove, praćen klicanjem i pjevanjem brojnih mještana. Veličanstvena povorka naroda pravila je kordon i u velikom broju krenuli su put manastira. S obzirom na neutemeljena i zlonamjerna tumačenja u Crnoj Gori da kralj Aleksandar ne zaslužuje preveliko poštovanje i da je njegovanje njegovog kulta anahrono, važno je reći šta je on učinio samo za Berane. Naime, kralj Aleksandar je sagradio zgrade Skupštine opštine, suda, Gimnazije i Doma trezvenosti, što dokazuje da je prvi udario temelje moderanog gradića u arhitektonsko-građevinskom smislu. Pored toga, kralj Aleksandar je u ovom kraju, između ostalog, izgradio put Peć Čakor Andrijevica, školu u Trepči, kao i saobraćajnicu Bijelo Polje Berane. To je dovoljan razlog da Vlada Crne Gore podrži manifestaciju „Putevima kralja Aleksandra Karađorđevića“ kojom se vraća dug velikom državniku čije se ime i danas izgovara s punim poštovanjem, istakli su iz Srpske narodne odbrane.

Podsjetili su da je kralj Aleksandar održavao prisne veze sa Vasojevićima i da mu je narod tog kraja bio duboko odan.

Kralj Aleksandar je veoma cijenio Vasojeviće i njihov doprinos u borbi za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. To najbolje potvrđuje podatak da je zlatnu Obilića medalju za hrabrost dobilo 196 učesnika, srebrnu 765, a medalju za revnosnu službu 96 osoba s prostora Vasojevića, što čini ukupno 1.057 odlikovanja. Koliko su Vasojevići cijenili i poštovali kralja, svjedoči i podatak da je 9. oktobra 1934., kada je ubijen, plakala cijela Limska dolina. Bilo je i crnih barjaka na pojedinim kućama, a mnogi su crnogorske kape sa četiri ocila nosili s crnim florom. Vasojevići su bili duboko svjesni koga i šta gube, istakli su iz Srpske narodne odbrane.

Naveli su da odgovorni u Vladi Crne Gore treba da znaju da je kralj Aleksandar za sobom ostavio biografiju koja ga svrstava u sami vrh evropskih vladara.

Kralj Aleksandar nije bio despot, već ujedinitelj. On, za razliku od nekih današnjih vladara, nije razdvajao narode. On ih je spajao, znajući da smo ujedinjeni i jači i bolji. Zato je ušao u red državnika kojima se slobodoumni ljudi duboko klanjaju, znajući da je kralj Aleksandar svoj život ugradio u uzvišene ideale, poručili su iz Srpske narodne odbrane.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Kralj Aleksandar I Karađorđević – zablude i činjenice

Kralju Aleksandru Karađorđeviću došla glave versajska Evropa

Kad vladari dele sudbinu naroda
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top