fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

BANjALUKA: Sjećanje na ubijene Srbe u „Oluji“

Na Perduvovom groblju u Banjaluci danas su kod spomenika stradalim Krajišnicima položeni vijenci za 2.000 poginulih i nestalih Srba u vojno-policijskoj akciji hrvatskih snaga „Oluja“.

Položeni vijenci za ubijene Srbe u „Oluji“ Foto: RTRS
Položeni vijenci za ubijene Srbe u „Oluji“
Foto: RTRS

Time je u Republici Srpskoj počelo obilježavanje 22 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“ u kojoj je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba, a njih 2.000 poginulo i nestalo.

Koordinator Dokumentaciono-informacionog centra Veritas za Republiku Srpsku Janko Velimirović kaže da je spomenik palim Krajišnicima jedini u Republici Srpskoj koji je posvećen stradalim Srbima iz Republike Srpske Krajine.

– Nadam se da će ovdje, u narednim godinama, biti podignut spomenik svim poginulim Srbima u zločinačkim akcijama „Oluja“ i „Bljesak“. Cilj obilježavanja stradanja Srba jeste da ne smiju biti zaboravljene naše žrtve – rekao je Velimirović.

Vijence su položili predstavnici Veritasa u ime nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i članovi porodica stradalih Srba.
Nakon polaganja vijenaca služen je parastos u Hramu Hrista Spasitelja, a zatim organizovana tribina pod nazivom „Dani tuge i sjećanja“.
Direktor Veritasa Savo Štrbac rekao je da su na njihovom spisku trenutno imena 7.299 stradalih Srba u hrvatskim vojno-policijskim operacijama „Bljesak“ i „Oluja“, u Medačkom džepu, Ravnim kotarima i na Miljevačkom platou.

– Mora biti shvaćeno da je „Oluja“ bila završni čin čišćenja Srba iz Hrvatske i rata devedesetih. Zato ne smijemo zaboraviti ni ostale gnusne zločine koje su hrvatske snage počinile – rekao je Štrbac, navodeći da je u posljednjih godinu dana identifikovano 40 Srba ubijenih u „Oluji“.

Napomenuo je da je na tribini podijeljen i bilten pod nazivom „Dani sjećanja i tuge“ i bilo je riječi o sporovima koji se vode protiv Hrvatske za naknadu ratne štete.
– Istovremeno, danas je u Hrvatskoj veselje. Oni slave dvostruki državni praznik i kažu da su ostvarili hiljadugodišnji san, jer su dobili etnički potpuno čistu državu u kojoj nema Srba – dodao je Štrbac.

On kaže da ne može da razumije na koji način Hrvatska slavi, jer je i ove godine angažovan pjevač Marko Perković Tompson.

– Tamo gdje je ovaj pječav, tamo je i centralna proslava „Oluje“. Nažalost, strašno je što se sa njegovih koncerata šalju poruke mržnje i omladina nosi ustaška obilježja – kaže Štrbac.
Bivši pripadnik snaga UN u Hrvatskoj Alun Roberts, koji je prisustvovao obilježavanju stradanja Srba, rekao je da mora biti odata počast svim stradalim u operaciji „Oluji“, ali da se mora razmišljati o pomirenju.

Tribinu su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i članovi porodica stradalih Srba.
Od danas do ponedjeljka, 7. avgusta, na više mjesta u Republici Srpskoj biće obilježene 22 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“ u kojoj je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba, a njih 2.000 poginulo i nestalo.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu će sutra u 10.00 časova biti služen parastos stradalim Srbima, u 10.30 časova biće prislužene svijeća na „mostu spasa“ i spušteni vijenci u rijeku Unu.

Istog dana u mjestu Svodna, gdje je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbjeglica iz Krajine, biće služen parastos u mjesnoj Crkvi Svetog Save sa početkom u 11.30 časova, a u 12.00 časova je predviđeno polaganje vijenaca kod spomen-krsta.

U ponedjeljak, 7. avgusta, u mjestu Janjile, na Petrovačkoj cesti, gdje je, takođe, hrvatska avijacija bombardovala izbjegličke kolone, sa početkom u 11.00 časova biće služen parastos i polaganje vijenaca na spomen-krst.

Program obilježavanja sačinio je Dokumentaciono-informacioni centar Veritas.

Hrvatska vojno-policijska akcija „Oluja“, u kojoj su učestvovale i jednice Petog korpusa tzv. Armije BiH, HVO-a, počela je 4. avgusta 1995. godine i tokom nekoliko dana ubijeno je 2.000 lica, mahom civila, dok je sa područja Like, Banije, Korduna, sjeverne Dalmacije, koje su bile zone pod zaštitom UN, protjerano oko 200.000 Srba sa svojih vijekovnih ognjišta.

(RTRS, Srna)

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: