Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Banjaluka- otvorena izložba o stradanju Jevreja

U Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci večeras je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, otvorena izložba “Stradanje bugarskih, mađarskih i Jevreja Bosanske krajine”.

JKC - "Stradanje bugarskih, mađarskih i Jevreja Bosanske Krajine"

JKC - "Stradanje bugarskih, mađarskih i Jevreja Bosanske Krajine"


Predsjednik Jevrejske zajednice u Banjaluci Arie Livne istakao je da je prošlo 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i pogroma Jevreja.

“Nikakva knjiga, film ili priče ne mogu stvoriti pravu sliku strahota Drugog svjetskog rata u kojima su stradali Jevreji, Srbi, ali i svi koji su se borili protiv fašizma”, rekao je novinarima Livne.

On je naglasio da se fašizam ponovo javlja u cijeloj Evropu, da diže glavu, te da se zbog toga mora učiniti sve da se holokaust više nikada ne ponovi.

Izvršni direktor Jevrejskog kulturnog centra Jakov Danon kaže da izložba govori o jednoj od najvećih tragedija u modernoj svjetskoj istoriji, odnosno holokaustu, ali i na koji način ona može biti spriječena.

“Snagom civilnog društva može se spriječiti holokaust kao što je bilo u Bugarskoj u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, u ostalim zemljama Jevreji su stradali, kao i svi koji su se borili protiv fašizma”, rekao je Danon.

On je naveo da je ova izložba poklon ambasadora Bugarske u BiH Angela Angelova, te da je već bila prezentovana u banjalučkom Banskom dvoru.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta – 27. januar, ustanovljen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine UN.

 

Izvor: RADIO TELEVIZIJA REPUBLIKE SRPSKE

 

Vezane vijesti:

U NEDJELjU OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

ODRŽANA KOMEMORACIJA POVODOM SJEĆANjA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: