fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Бањалука и Београд ће тражити међународну комисију: Британски документи бацили ново светло на рат у БиХ и догађаје у Сребреници

На помолу иницијатива Београда и Бањалуке након што су објављени тајни документи велике Британије о рату у БиХ. Основ за захтев откриће да су напад у Сребреници изазвали муслимани. Ове године извештај комисије РС.

Београд и Бањалука могли би ускоро да покрену заједничку дипломатску иницијативу да се формира међународна комисија о грађанском рату у Босни и Херцеговини и догађајима у Сребреници.

Ова идеја постоји већ дуго, а поново је „реактивирана“ након што је Влада Велике Британије објавила поверљива документа у којима се потврђује да су напад босанских Срба на Сребреницу у јулу 1995. испровоцирале бошњачке снаге, као и да руководства Републике Српске и Србије нису организовала ни наредила злочине.

Такође, у досад непознатим британским документима тврди се да су акцији у Сребреници претходили „константни тромесечни удари Армије БиХ“ и да је „напад Срба извршен само с једном четом и четири тенка, чиме се сугерише непостојање намере за већим нападом“.

Министар одбране Александар Вулин сматра да, после обелодањивања британских докумената, нема више дилеме да Србија и Српска треба да затраже нову међународну комисију о Сребреници или да је саме формирају.

Иначе, дешавања у Сребреници већ истражује независна Комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији, коју је у августу 2018. формирала Влада Српске. Комисија би до краја године требало да заврши извештај и представи га институцијама у Бањалуци.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, каже, за „Новости“, да је документ британске обавештајне службе, а који се односи на Сребреницу, уступљен овој комисији:

– Британски документ на 200 страница потврдио је тезу да у РС није постојао никакав план за злочин. Ипак, Србима је пресуђивано за геноцид. Да све буде још горе, и Британија, која је имала документ из којег се види да Срби нису планирали злочин у Сребреници, послала је Резолуцију о геноциду у Сребреници Савету безбедности УН. Ово је велики апсурд – Британија има документ својих служби који каже да то није тачно, а подноси резолуцију о Сребреници – истиче Којић.

Он објашњава да један такав документ обавештајних служби, евентуално, може довести до понављања поступака у кривичним предметима који су већ окончани пред правосуђем. Такође, потенцијално би могао да помогне и онима против којих се тренутно води поступак.

СОЊА КАРАЏИЋ: ПОЧЕТАК ОТКРИВАЊА ИСТИНЕ

Коментаришући документ британске обавештајне службе о Сребреници, Соња Јовичевић Караџић, ћерка Радована Караџића, рекла да је да су овакве доказе тимови одбране и износили на суђењима у Хагу:

– Већа их нису узимала у обзир, иако су судије несумњиво имале сазнања о постојању оваквих докумената који би многе људе ослободили. Многе западне службе, пре свега америчка и британска, имају на хиљаде оваквих докумената. Искрено се надам да је објављивање овог документа само почетак откривања истине.

ПОТЕЗИ ВЛАДЕ И СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ОКУПЉЕНИ СТРУЧЊАЦИ ИЗ 12 ЗЕМАЉА

Одлуку о формирању Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. и Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995, с циљем објективног и непристрасног утврђивања истине о страдању свих народа, потврдиле су раније Влада Српске и Народна скупштина, на посебној седници у августу 2018.

У фебруару 2019. Влада Српске именовала је чланове ове две међународне независне комисије из 12 земаља. На челу комисија, које су почеле да раде у марту су признати стручњаци – председавајући Комисије за Сребреницу је Гидеон Грајф, а за Сарајево Рафел Израели. Комисија за Сарајево има седам, а за Сребреницу девет чланова.

Независне комисије донеле су одлуку да не излазе у јавност док не заврше комплетан рад, а њихов налаз биће представљен целом свету и обавезујући за институције Српске.

ИЗВОР: С. М. – Д. М.

Извор: НОВОСТИ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: