Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Banjaluka i Beograd će tražiti međunarodnu komisiju: Britanski dokumenti bacili novo svetlo na rat u BiH i događaje u Srebrenici

Datum objave: sreda, 8 januara, 2020
Objavljeno u Srebrenica
Veličina slova: A- A+

Na pomolu inicijativa Beograda i Banjaluke nakon što su objavljeni tajni dokumenti velike Britanije o ratu u BiH. Osnov za zahtev otkriće da su napad u Srebrenici izazvali muslimani. Ove godine izveštaj komisije RS.

Beograd i Banjaluka mogli bi uskoro da pokrenu zajedničku diplomatsku inicijativu da se formira međunarodna komisija o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini i događajima u Srebrenici.

Ova ideja postoji već dugo, a ponovo je “reaktivirana” nakon što je Vlada Velike Britanije objavila poverljiva dokumenta u kojima se potvrđuje da su napad bosanskih Srba na Srebrenicu u julu 1995. isprovocirale bošnjačke snage, kao i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu organizovala ni naredila zločine.

Takođe, u dosad nepoznatim britanskim dokumentima tvrdi se da su akciji u Srebrenici prethodili “konstantni tromesečni udari Armije BiH” i da je “napad Srba izvršen samo s jednom četom i četiri tenka, čime se sugeriše nepostojanje namere za većim napadom”.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da, posle obelodanjivanja britanskih dokumenata, nema više dileme da Srbija i Srpska treba da zatraže novu međunarodnu komisiju o Srebrenici ili da je same formiraju.

Inače, dešavanja u Srebrenici već istražuje nezavisna Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, koju je u avgustu 2018. formirala Vlada Srpske. Komisija bi do kraja godine trebalo da završi izveštaj i predstavi ga institucijama u Banjaluci.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže, za “Novosti”, da je dokument britanske obaveštajne službe, a koji se odnosi na Srebrenicu, ustupljen ovoj komisiji:

– Britanski dokument na 200 stranica potvrdio je tezu da u RS nije postojao nikakav plan za zločin. Ipak, Srbima je presuđivano za genocid. Da sve bude još gore, i Britanija, koja je imala dokument iz kojeg se vidi da Srbi nisu planirali zločin u Srebrenici, poslala je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Savetu bezbednosti UN. Ovo je veliki apsurd – Britanija ima dokument svojih službi koji kaže da to nije tačno, a podnosi rezoluciju o Srebrenici – ističe Kojić.

On objašnjava da jedan takav dokument obaveštajnih službi, eventualno, može dovesti do ponavljanja postupaka u krivičnim predmetima koji su već okončani pred pravosuđem. Takođe, potencijalno bi mogao da pomogne i onima protiv kojih se trenutno vodi postupak.

SONjA KARADžIĆ: POČETAK OTKRIVANjA ISTINE

Komentarišući dokument britanske obaveštajne službe o Srebrenici, Sonja Jovičević Karadžić, ćerka Radovana Karadžića, rekla da je da su ovakve dokaze timovi odbrane i iznosili na suđenjima u Hagu:

– Veća ih nisu uzimala u obzir, iako su sudije nesumnjivo imale saznanja o postojanju ovakvih dokumenata koji bi mnoge ljude oslobodili. Mnoge zapadne službe, pre svega američka i britanska, imaju na hiljade ovakvih dokumenata. Iskreno se nadam da je objavljivanje ovog dokumenta samo početak otkrivanja istine.

POTEZI VLADE I SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE

OKUPLjENI STRUČNjACI IZ 12 ZEMALjA

Odluku o formiranju Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995, s ciljem objektivnog i nepristrasnog utvrđivanja istine o stradanju svih naroda, potvrdile su ranije Vlada Srpske i Narodna skupština, na posebnoj sednici u avgustu 2018.

U februaru 2019. Vlada Srpske imenovala je članove ove dve međunarodne nezavisne komisije iz 12 zemalja. Na čelu komisija, koje su počele da rade u martu su priznati stručnjaci – predsedavajući Komisije za Srebrenicu je Gideon Grajf, a za Sarajevo Rafel Izraeli. Komisija za Sarajevo ima sedam, a za Srebrenicu devet članova.

Nezavisne komisije donele su odluku da ne izlaze u javnost dok ne završe kompletan rad, a njihov nalaz biće predstavljen celom svetu i obavezujući za institucije Srpske.

IZVOR: S. M. – D. M.

Izvor: NOVOSTI

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top