Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Banjaluka: Članovi srpskih udruženja napustili premijeru filma “Korida”

Članovi udruženja proisteklih iz otadžbinsko-odbrambenog rata napustili su sinoć premijeru filma “Korida” u banjalučkom sinepleksu Palas. Riječ je, kažu, o zlonamjernom filmu koji predstavlja veliku antisrpsku propagandu. Autor filma Siniša Vidović ne slaže se sa takvim tvrdnjama, i poručuje da su u fokusu filma običaji sva tri naroda.

Kadar iz filma "Korida" Foto: RTRS
Kadar iz filma “Korida” Foto: RTRS

Politika umjesto umjetnosti, neistina umjesto istorijskih činjenica- ovako film “Korida”, vide u Udruženju žena žrtava rata. Viševjekovna tradicija bodljevina bikova, ojkača, zborovi, samo su, ističu, neki od običaja koji su u filmu, umjesto kao srpski, prikazani kao “bosanski”. Dodaju, Srbi, iz nekog navodnog bosanskog entiteta prikazani su kao loši momci, koji imaju gen za ubijanje.

– Film je toliko “umotan”, a zapravo je teška, grozna i uvredljiva antisrpska propaganda – rekla je Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Nadežda Janković, predsjednica Skupštine ovog udruženja kaže da je ovo još jedan pokušaj plasiranja lažne slike o Srbima kao zločincima.

Iz Udruženja Nasljeđe, autora Sinišu Vidovića pozivaju da snimi filmove o devetogodišnjem Brani Vučetiću koji je mučen u zeničkim zatvorima i o zvjerski ubijenom jedanaestogodišnjem Slobodanu Stojanoviću iz Srebrenice.

– Doći u Banjaluku i pustiti film kako Srbi ubijaju Hrvate i muslimane i prikazati to kao koridu, to nema veze sa istinom – kaže predsjednik Skupštine ovog udruženja Branislav Šušljik.

Autor filma, napuštanje sale vidi kao mišljenje pojedinaca. Tvrdi da mu cilj nije da film bude ni anti ni prorpski. Politika je, kaže, neminovno umiješala prste, jer je u godini snimanja filma, zabranjeno održavanje grmečke koride.

– Ne slažem s tim da se film bavi antisrpskom temom, ako to neko kaže u izjavi, nisam mu ja podmetnuo da to kaže – kaže Vidović.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: