fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Banjalučka promocija petog izdanja knjige Ognjena Marija Livanjska

Peto izdanje knjige “Ognjena Marija livanjska” Buda Simonovića | Peto izdanje knjige “Ognjena Marija livanjska” Buda SimonovićaU  subotu 26. aprila 2014. u 18 časova, u KC Banski Dvor, u Banjaluci održana jepromocija petog izdanja knjige Buda Simonovića, Ognjena Marija livanjska.  

Na promociji koju je vodila Gordana Dostanić, pored autora, o knjizi i zločinima nad srpskim narodom u Livanjskom polju i širom Nezavisne Države Hrvatske, govorili su : dr SrđaTrifković, dr Duško Pevulja i Predrag Lozo.

Ideologija koja je izrodila strašni zločin ima svoju duboku genezu koja se formirala vijekovima. Istorijski aspekti razvojnih procesa koji su kulminirali strašnim zločinima u NDH, poput onih u livanjskom kraju, detaljno  su prezentovani od strane dr. Srđe Trifkovića.

O Kontekstualizaciji istorijskih procesa kroz životni trenutak 1941. godine, a sve kroz materiju iz knjige, govorio je Predrag Lozo predsjednik Udruženja Studenata Istorije Dr Milan Vasić i sekretar UG Jadovno 1941.  Indoktrinaciju rimokatoličkih masa sistemom vrijednosti koji u Srbima vidi bića koja gotovo da i nisu ljudska, vidimo u mnogim dijelovima knjige koja je svojevrstan spomenik svim žrtvama genocida u livanjskom kraju, koji je tako orginalno podigao sa preživjelim svjedocima, koautorima, autor Budo Simonović.

Knjiga je fascinantno autorsko djelo koje i pored priča preživjelih svjedoka sadrži utisnut pečat maestralnog Simonovića, naveo je dr. Duško Pevulja sa filološkog fakulteta u Banjaluci. Pored toga Pevulja je naglasio kulturološki značaj ovakvih djela u aktuelnom trenutku srpske nacije u momentima kada nas mnogi pod maskom promjene svijesti, svijesno ili ne, guraju putem istorijskog zaborava dešavanja poput ovih opisanih u knjizi Ognjena Marija Livanjska.

Autor knjige, kome je ovom prilikom dodjeljeno, visoko priznanje od strane eparhije Bihaćko-petrovačke govorio je o motivima nastanka knjige, ličnom odnosu prema događajima iz 1941. o kojima je najprije imao tek slučajna saznanja, razgovoru sa svedocima tih strašnih događaja i sl. Obzirom da je autor bio i neposredni učesnik ekshumacije posmrtnih ostataka stradalnika iz dinarskih jama koji se dogodio 1991.godine, kada je nastalo prvo izdanje knjige autor je prenio mnogobrojna iskustva iz rada na terenu sa svjedocima ali i sa ekshumacija. Prilikom pitanja i svođenja utisaka od strane prisutnih, osjetilo se koliko su Livnjaci zahvalni Simonoviću za objelodanjivanje istine koja je čekala 50 godina da nađe svoj put do čitalaca.

Promociji je prisustvovao veliki broj posjetilaca porijeklom iz livanjskog kraja ali i dosta posjetilaca svjesnih značaja stradalničke prošlosti srpskog naroda.

Promociju knjige su organizovali: Udruženje Ognjena Marija Livanjska, Beograd, UG Jadovno 1941. i SPKD Prosvjeta, GO Banja Luka.

Vezane vijesti:

Promocija Ognjene Marije Livanjske Buda Simonovića u Banja Luci 26. aprila

Promocija petog izdanja knjige Buda Simonovića Ognjena Marija Livanjska

Promocija 5. ćiriličnog izdanja knjige Ognjena Marija Livanjska Bude Simonovića

Budo Simonović: „Ognjena Marija Livanjska“

Novo izdanje knjige “Ognjena Marija Livanjska” Buda Simonovića

Livanjsko polje

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: