Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Banja Luka služen parastos stradalim Srbima

Datum objave: ponedeljak, 19 novembra, 2012
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/parastos-bl.jpg

U Crkvi Svete Trojice u Banjaluci jučer je služen parastos Srbima nastradalim u akciji “Oluja”, sa kojeg je poručeno da srpske žrtve iz Hrvatske nikada neće biti zaboravljene, kao i da borba za istinu još nije gotova. Koordinator Dokumentaciono – informacionog centra “Veritas” za Republiku Srpsku Mira Jovanović istakla je da srpske žrtve akcije “Oluja” nikada neće biti zaboravljene, navodeći da se na spiskovima “Veritasa” nalaze 1.962 žrtve koje se vode kao nestali ili mrtvi. 

Ona je naglasila potrebu da institucije BiH pokrenu pravni postupak protiv onih koji su granatirali kolone izbjeglica duboko na teritoriji BiH, na Petrovačkoj cesti, gdje je stradalo i četvoro djece.

“U Hrvatskoj ima 413 lokacija na kojima su zakopani ljudi, a godinama se ne iskopavaju njihovi posmrtni ostaci. Na sudskoj medicini u Zagrebu – Šalati nalaze se posmrtni ostaci 263 lica koji čekaju na identifikaciju”, rekla je Jovanovićeva i zapitala zašto se toliko čeka.

Ona je naglasila da potomci žrtava imaju pravo da to saznaju da bi dostojno sahranili svoje najmilije.

Jovanovićeva smatra da oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača neće biti konačno, jer Gotovini treba da se sudi za akciju “Maestral” počinjenu kod Mrkonjić Grada.

“Pozivam relevantne institucije koje odlučuju o tome u Republici Srpskoj, ali i u BiH, da obave taj posao i da ne dopuste da porodice čekaju na suđenja godinama”, kaže Jovanovićeva.

Ona je naglasila da država Hrvatska treba da zaštiti Srbe koji su ostali u Hrvatskoj, kao svoje građane, i da ne dozvoli napade na njih.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da su u Hrvatskoj prošli dani euforije izazvane oslobađanjem hrvatskih generala, te da se mogu čuti “uvijene” izjave da se Hrvatska mora suočiti sa zločinima i istinom.

“To su rekli i stručnjaci koji prate ovo pitanje, a koji očekuju da će doći do procesuiranja i da teški dani dolaze za Hrvatsku, ako bude pravilan odnos Evropske komisije i Evrope prema zločinima i svemu što se događalo u ratnom periodu od 1991. do 1995. godine”, rekao je Velimirović.

On je naveo da je na prostoru Hrvatske tokom rata poginulo oko 9.000 Srba, a samo u akciji “Oluja” oko 2.000, naglasivši da Haški tribunal to ne uvažava i da za ovaj sud te žrtve ne postoje.

Velimirović smatra da je 27 miliona evra, koliko je Hrvatska utrošila za odbranu generala, bilo “isplativo”.

“Taj iznos je daleko veći, posebno u zadnje vrijeme kada se lobiralo i kada se išlo prema Americi. Ne zaboravite da je glavni šef odbrane Gotovine amerikanac, bivši tužilac. Lobiranje je opšte poznata stvar i, nažalost, onaj ko ima više novaca, kupuje i istinu. Mi još nismo u toj situaciji i zato ovako i prolazimo”, rekao je Velimirović.

Dragan Garić iz Gline smatra da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima velika nepravda prema čitavom srpskom narodu, koji je zvjerski protjeran sa svojih ognjišta.

“Kada sam čuo da su hrvatski generali oslobođeni, bio sam neizmjerno tužan, a i sada se tako osjećam. Ne mogu to izraziti riječima”, rekao je Garić.

U blizini crkve u kojoj je služen parastos, na stablima i objektima zalijepljeni su plakati sa slikama sudija Haškog tribunala i natpisom “Sram vas bilo”, kao i likom Ante Pavelića i godinama 1941-1945, te Franje Tuđmana sa godinama 1991-1995, te natpisom”Sram vas bilo”, kao i likom Ante Pavelića i godinama 1941-1945, te  Franje Tuđmana sa godinama 1991-1995, te natpisom “Hag 2012”.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top