fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bakir Izetbegović: Tuđman je predvodio udruženi zločinački poduhvat

Odgovarajući na optužbe Tuđmanovog sina Miroslava koji je uzroke današnjeg terorizma na tlu Evrope pronašao u Bosni i Hercegovini Izebegović je zapitao zašto oni započinju sada te teme kada će izvući deblji kraj

Foto Tanjug,Ap/D.Vojinović
Foto Tanjug,Ap/D.Vojinović

Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH izjavio je danas da je proteklog rata zločina bilo na svim stranama, ali da se, kako je rekao, zločini mudžahedina, koji su bili individualni, ne mogu porediti sa udruženim zločinačkim poduhvatom koji je faktički predvodio Franjo Tuđman.

Odgovarajući na optužbe Tuđmanovog sina Miroslava, inače, zastupnika vladajuće HDZ, koji je uzroke današnjeg terorizma na tlu Evrope pronašao u Bosni i Hercegovini toekom 90-tih godina, Izebegović je zapitao zašto oni započinju sada te teme kada će, kako je rekao, izvući deblji kraj.

„Bilo je zločina na svim stranama, ali zločini mudžahedina se ne mogu uporediti s udruženim zločinačkim poduhvatom koji je faktički predovodio Franjo Tuđman. Cilj je to da se skrene pažnja s problema. Zašto oni počinju te teme kada će u tim analizama izvući deblji kraj? Radi se o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je dokumentiran u kojem ima i hrvatskih jedinica. Tu će biti u Hagu dokazana zloga svakoga i Tuđmana i Šuška. Zašto počinju te teme kad oštećena strana, BiH, ne inzistira na tome“, zapitao je Izetbgović u intervjuu za zagrebačku N1 tv.

Miroslav Tuđman je, naime, ranije danas za nedeljnik Globus izjavio da se sve ovo što se sada događa po Evropi, događalo i devedesetih.

Bio je to, kazao je, začetak današnjeg islamskog terorizma.

“ Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv “muslimanske“ imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Alahu ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i pre nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića“, rekao je Tuđman mlađi.

Izetbegović konstatuje da ovakvim izjavama Tuđman zapravo skreće pažnju s tema “koje mu ne odgovaraju““

“ “Jedna je pitanje kocentracijskog logora Jasenovac koji je bio jedini takav logor kojeg nisu držali Nemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg Bosne. Očekujemo presude u Hagu za udruženi zločinački poduhvat. Tu će biti spomenut i Franjo Tuđman, a tu ima prstiju i Tuđmana mlađer jer je bio šef obaveštajne službe u to vreme tako da mislim da skreće pažnju s tema koje ne odgovaraju njemu i Hrvatskoj““, reka je Izetbegović.

Na opasku da je ozbiljna izjava Tuđana kojom proziva Izetbegovićevog oca Aliju, bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA kaže da je upravo bilo obrnuto od onog što kaže mlađi Tuđman da je Alija doveo mudžahedine u BiH.

“ On (Alija) je dao niz izjava javnih da BiH nisu potrebni strani borci. Zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz arapskih zemalja. Kazao je da imamo dovoljno ljudi, ali ne i dovoljno oružja. Prizvale su ih kolone izbeglica, silovane žene – sve te scene koje su na CNN-u gledali. Svi su prešli preko teritorija Hrvatske i teritorija Herceg Bosne kad je Miroslav Tuđman bio šef obaveštajne službe. Zašto se nismo odrekli usluga mudžahedina? Kad ste napadnuti od komšije i susjeda i imate embargo na oružje nećete nikome reći da nije dobrodošao s puškom na vašoj strani. Nismo mislili da će raditi zločine. Mislili smo da će jako dobro paziti kako ratuju i da neće načiniti zločine“.

Izetbegović se složio da to nije opravdanje i dodao da se ti zločini mogu prebrojati na prste, te da su bili sistematski sankcionisani.

Upitan da li je njegov otac imao kontrolu nad mudžahedinima, Izetbegović mlađi kaže da u početku nije bilo nikakve kontrole. Bili smo kaže, razbijeni u enklave.

Izričito negira da su mudžahedini bili „pod rukom“ njegovog oca Alije.

Alija Izetbegović, tvrdi, nije bio komandant i nije znao detalje u organizaciji osim komande u smislu predsedavajućeg Predsedništva.

„Oni nisu bili isterani iz BiH, ali Alija nije bio sretan što su bili prisutni“, rekao je i dodao da se na talasu islamofobije dobija jedna, spram BiH, agresivna politika Zagreba tako da se pokušava od malih problema napraviti velike, a veliki koji su došli 1992. iz Hrvatske se pokušavaju minimizirati.

„Zločini mudžahedina su barem trostruko manji od onih koje je napravila Herceg Bosna. Nije isto imati dve fleke na obrazu i imati dve hiljade fleka“, rekao je Izetbegovići uz opasku da je politika dvosmislena.

S jedne strane, kaže, tu je pružena ruka u integracijskim procesima, a s druge se pokušava napraviti pritisak na politku BiH da bude u defanzivi.

„Pokušava se predstaviti agresija koju je izvršila hrvatska stranaka da bi se to relativizovalo i umanjilo, te da se pravi pritisak na BiH. stranu da se društvo segregira i da nije jedinstveno nego da je to društvo triju naroda u smislu podele vlasti“, zaključio je Izetbegović.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Federacija i sada nema pristupa do mora to je kao Hrvatska. Bratunac i Srebrenica su minorni za ono što je Hrvatska uradila Muslimanima u Zapadnoj Hercegovini. Ubijanje Muslimana je toliko bilo veliko da je Muslimanski podpresednik tražio pomoć od Karadžića i Mladića rečima pomognite pa mi smo isto Srbi samo Muslimanske veroispovesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: