fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Azra Bašić će biti izručena BiH?

Federalni apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država, ovih dana, podržao je odluku da se Azra Bašić – optužena za ubistvo, zlostavljanje i mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti na području opštine Derventa – izruči iz SAD-a Bosni i Hercegovini.

FBI Foto: arhiv
FBI Foto: arhiv

Konačnu odluku daće Vrhovni sud, nakon čega će državni sekretar odlučiti o tome hoće li biti izručena, s obzirom da se radi o američkoj državljanki.

Azra Bašić je u Derventi boravila kao pripadnica formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke i u to vrijeme je bila hrvatska državljanka. Kada je cijeli slučaj pokrenut, Ministarstvo odbrane Hrvatske je odbacivalo optužbe bh. Tužilaštva da je ona počinila zločine kao pripadnica vojske Hrvatske.

Inače, Bašićeva nije jedina žena koja je optužena u Bosni i Hercegovini. Protiv njih 30 je vođena istraga, a nekoliko je osuđeno za teške ratne zločine. Neke, poput Raseme Handanović, koja služi kaznu od pet i po godina zbog ubistava u opštini Konjic, izručile su upravo Sjedinjene Američke Države.

Kada je Azra Bašić uhapšena prije pet godina u SAD-u, niko od njenih komšija nije mogao vjerovati da je u Bosni i Hercegovini počinila ratni zločin i da su je žrtve znale pod imenom „Azra dva noža“.

Azra Bašić u SAD-u je koristila različita imena, a uhapšena je kao Izabel Bašić. Danju je radila dva posla, vozila polovan džip, a komšije u Stantonu, gradiću sa oko 3.000 stanovnika, kako su u to vrijeme govorili, nisu joj mogli pronaći posebnu manu. Zato su bili šokirani kada su je u martu 2011. privodili pripadnici FBI-ja.

Azru Bašić bh. pravosuđe tereti za ubistvo Blagoja Đuraša, zlostavljanje i mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti na području opštine Derventa.

Prema iskazima 26 svjedoka, zatočenih u nekadašnjem Domu JNA, ljude je prisiljavala da piju ljudsku krv i benzin, te da kleče na razbijenom staklu.

Sin ubijenog Blagoja, Slaviša Đuraš, kaže kako su tijelo oca pronašli tek 2003.

Drago Knežević, predsjednik Udruženja logoraša Opštine Derventa o zločinima Azre Bašić kaže: „Ona je mnoge ljude u Derventi tukla, ubijala i mučila, pa radila i neke druge stvari“.

Ovih dana je Federalni apelacioni sud SAD-a podržao odluku da se Azra Bašić izruči BiH na osnovu optužbi za mučenje civila i ubistva. Konačnu odluku daće Vrhovni sud, nakon čega će državni sekretar odlučiti o tome hoće li biti izručena, s obzirom da se radi o državljanki SAD-a.

No, kako za RSE kaže Boris Grubešić, portparol bh. Tužilaštva, do sada je iz te zemlje Bosni i Hercegovinio izručeno desetak osoba koje su se teretile za ratne zločine tokom devedesetih godina prošlog vijeka, pa misli da će to biti i slučaj sa Azrom Bašić.

„Sjedinjene Američke Države procesuiraju osobe koje ne daju istinite podatke o učešću u ratu, i nakon toga, najčešće, oduzimaju državljanstvo. Takve osobe izručuju“, navodi Grubešić.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Hrvatica ubijala samo nožem | Jadovno 1941.

Logoraši proslavili krsnu slavu | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: