fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

АВРАМОВ: Ишчезла је вертикала наше историје у коју су уткане врхунске цивилизацијске вредности

ПРИМИЛА СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН ПРВОГ СТЕПЕНА, ПА ИЗГОВОРИЛА ОВЕ РЕЧИ ЗАХВАЛНОСТИ И УПОЗОРЕЊА

  • У овом дану славља, не можемо затворити очи да се Србиjа – после победоносних ратова и огромних жртава коjе су пале за слободу отаџбине, али и Европе, злочина геноцида коjи jе почињен над српским народом – налази у тешкоj економскоj, политичкоj и моралноj кризи
  • Из Хладног рата – нагласила jе проф. др Смиља АВРАМОВ, захваливши се у своjе и име осталих одликованих – Србиjа jе неоправдано изашла као jедина поражена земља у Европи. Српски народ вештачки jе распарчан, сатанизован и лишен колевке своjе духовности и свог битисања
  • Ово ниjе прва историjска криза у коjу jе упао српски народ. Отуда мислим да делим мишљење свих добитника одликовања, да ово велико признање примамо као позив и опомену да уjединимо своjе снаге у наjкритичниjем моменту наше новиjе историjе, да уложимо своjе снаге у васпостављењу и обнови српске државе

ПРЕДСЕДНИК Србиjе Томислав Николић одликовао jе за Дан државности Србиjе  академика – проф. др Смиљу Аврамов.

Сретењским орденом првог степена. За „нарочите заслуге за Републику Србиjу и њене грађане у области научне и просветне делатности”.

У своjе и у име осталих одликованих, Смиља Аврамов се захвалила овим речима:

„Привилегиjом година припала ми jе част да се у име одликованих захвалим Вама господине Председниче и српском народу за одликовања коjе смо управо примили, а коjа ћемо са поносом ставити на своjе груди. Значаj овог чина jе толико већи што нам се додељуjе на Сретениjе – Дан државности, када jе Србиjа добила своj Устав, кренула тешким и трновитим путем изградње слободне, модерне државе, након вековног ропства.

Трновит, али славан, био jе њен пут.

У овом дану славља, не можемо затворити очи да се – после победоносних ратова и огромних жртава коjе су пале за слободу отаџбине, али и Европе, злочина геноцида коjи jе почињен над српским народом – Србиjа налази у тешкоj економскоj, политичкоj и моралноj кризи из коjе су произашли корупциjа и криминал, коjи тешко тиште ову земљу. Из Хладног рата, Србиjа jе неоправдано изашла као jедина поражена земља у Европи. Српски народ вештачки jе распарчан, сатанизован и лишен колевке своjе духовности и свог битисања. Ишчезла нам jе вертикала наше историjе у коjу су уткане врхунске цивилизациjске вредности.

Злонамерно нам jе прекроjена историjа уз вештачки исконструисане оптужбе. А жртве геноцида осуђене су на презир и негирање. У шездесет крашких jама леже и данас хиљаде српских жртава, неопоjаних и заборављених.

Смиља Аврамов

Смиља Аврамов

Као историjски народ, сећамо се трагичних тренутака из наше историjе, jер ово ниjе прва историjска криза у коjу jе упао српски народ. Отуда мислим да делим мишљење свих добитника одликовања, да ово велико признање примамо као позив и опомену да уjединимо своjе снаге у наjкритичниjем моменту наше новиjе историjе, да уложимо своjе снаге у васпостављењу и обнови српске државе.

Предстоjи нам, господине Председниче, jош jедан задатак: да подсетимо Европу и свет на допринос на историjско служење српског народа човечанству, не само кроз ратне победе против мрачних сила нацизма и усташтва, него пре свега кроз наш допринос кога су свету дали велики српски умови – Миланковић, Пупин и Тесла, и тиме ударили темеље данашњоj технолошкоj револуциjи.

Своjом бежичном струjом обасjао jе Тесла не само америчку конгресну дворану, где jе први пут засиjала Теслина сиjалица, него jе обасjао и повезао планетарно читаву међународну заjедницу. Без тог осветљења, Европа и САД лежале би jош дуго у средњовековноj тами са фењерима у руци.

За Србиjу jе од судбоносног значаjа: Коjим путим кренути у циљу изласка из кризе?

Речи Доситеjа упућене своjевремено Карађорђу, коjе имаjу траjну вредност посебно у савременим условима, када се Запад тако бездушно понео према Србиjи и засуо ураниjумским бомбама териториjу Србиjе.

         Востани, Сербиjе!

Ти воздигну твоjу царску главу горе!

Да те опет позна и земља и море,

Покажи Европи своjе красно лице!

У том симболично названом „царском лицу” садржан jе континуитет српске државе у доприносу светскоj цивилизациjи од Савиног Номоканона, Душановог Законика до Теслине бежичне струjе; али и порука Доситеjа у виду императива потоњим генерациjама.

Востани, Сербиjе! Давно си заспала,

У мраку лежала; Сад се пробуди!

И Сербље возбуди…!

Са овом обавезом примамо орден.

Немамо право на неутралност и заборав.

Хвала, Вам.

Извор: ФАКТИ

 

Везане виjести:

СПЦ одликовала др Смиљу Аврамов „за делатну … – Jadovno 1941.

СМИЉА АВРАМОВ Немачка наставља нацистичку политику …

Геноцида над Србима нема у читанкама – Jadovno 1941.

Акциjа: Погром Срба jош траjе – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: