fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

AVRAMOV: Iščezla je vertikala naše istorije u koju su utkane vrhunske civilizacijske vrednosti

PRIMILA SRETENjSKI ORDEN PRVOG STEPENA, PA IZGOVORILA OVE REČI ZAHVALNOSTI I UPOZORENjA

  • U ovom danu slavlja, ne možemo zatvoriti oči da se Srbija – posle pobedonosnih ratova i ogromnih žrtava koje su pale za slobodu otadžbine, ali i Evrope, zločina genocida koji je počinjen nad srpskim narodom – nalazi u teškoj ekonomskoj, političkoj i moralnoj krizi
  • Iz Hladnog rata – naglasila je prof. dr Smilja AVRAMOV, zahvalivši se u svoje i ime ostalih odlikovanih – Srbija je neopravdano izašla kao jedina poražena zemlja u Evropi. Srpski narod veštački je rasparčan, satanizovan i lišen kolevke svoje duhovnosti i svog bitisanja
  • Ovo nije prva istorijska kriza u koju je upao srpski narod. Otuda mislim da delim mišljenje svih dobitnika odlikovanja, da ovo veliko priznanje primamo kao poziv i opomenu da ujedinimo svoje snage u najkritičnijem momentu naše novije istorije, da uložimo svoje snage u vaspostavljenju i obnovi srpske države

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je za Dan državnosti Srbije  akademika – prof. dr Smilju Avramov.

Sretenjskim ordenom prvog stepena. Za „naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti naučne i prosvetne delatnosti”.

U svoje i u ime ostalih odlikovanih, Smilja Avramov se zahvalila ovim rečima:

„Privilegijom godina pripala mi je čast da se u ime odlikovanih zahvalim Vama gospodine Predsedniče i srpskom narodu za odlikovanja koje smo upravo primili, a koja ćemo sa ponosom staviti na svoje grudi. Značaj ovog čina je toliko veći što nam se dodeljuje na Sretenije – Dan državnosti, kada je Srbija dobila svoj Ustav, krenula teškim i trnovitim putem izgradnje slobodne, moderne države, nakon vekovnog ropstva.

Trnovit, ali slavan, bio je njen put.

U ovom danu slavlja, ne možemo zatvoriti oči da se – posle pobedonosnih ratova i ogromnih žrtava koje su pale za slobodu otadžbine, ali i Evrope, zločina genocida koji je počinjen nad srpskim narodom – Srbija nalazi u teškoj ekonomskoj, političkoj i moralnoj krizi iz koje su proizašli korupcija i kriminal, koji teško tište ovu zemlju. Iz Hladnog rata, Srbija je neopravdano izašla kao jedina poražena zemlja u Evropi. Srpski narod veštački je rasparčan, satanizovan i lišen kolevke svoje duhovnosti i svog bitisanja. Iščezla nam je vertikala naše istorije u koju su utkane vrhunske civilizacijske vrednosti.

Zlonamerno nam je prekrojena istorija uz veštački iskonstruisane optužbe. A žrtve genocida osuđene su na prezir i negiranje. U šezdeset kraških jama leže i danas hiljade srpskih žrtava, neopojanih i zaboravljenih.

Smilja Avramov

Smilja Avramov

Kao istorijski narod, sećamo se tragičnih trenutaka iz naše istorije, jer ovo nije prva istorijska kriza u koju je upao srpski narod. Otuda mislim da delim mišljenje svih dobitnika odlikovanja, da ovo veliko priznanje primamo kao poziv i opomenu da ujedinimo svoje snage u najkritičnijem momentu naše novije istorije, da uložimo svoje snage u vaspostavljenju i obnovi srpske države.

Predstoji nam, gospodine Predsedniče, još jedan zadatak: da podsetimo Evropu i svet na doprinos na istorijsko služenje srpskog naroda čovečanstvu, ne samo kroz ratne pobede protiv mračnih sila nacizma i ustaštva, nego pre svega kroz naš doprinos koga su svetu dali veliki srpski umovi – Milanković, Pupin i Tesla, i time udarili temelje današnjoj tehnološkoj revoluciji.

Svojom bežičnom strujom obasjao je Tesla ne samo američku kongresnu dvoranu, gde je prvi put zasijala Teslina sijalica, nego je obasjao i povezao planetarno čitavu međunarodnu zajednicu. Bez tog osvetljenja, Evropa i SAD ležale bi još dugo u srednjovekovnoj tami sa fenjerima u ruci.

Za Srbiju je od sudbonosnog značaja: Kojim putim krenuti u cilju izlaska iz krize?

Reči Dositeja upućene svojevremeno Karađorđu, koje imaju trajnu vrednost posebno u savremenim uslovima, kada se Zapad tako bezdušno poneo prema Srbiji i zasuo uranijumskim bombama teritoriju Srbije.

         Vostani, Serbije!

Ti vozdignu tvoju carsku glavu gore!

Da te opet pozna i zemlja i more,

Pokaži Evropi svoje krasno lice!

U tom simbolično nazvanom „carskom licu” sadržan je kontinuitet srpske države u doprinosu svetskoj civilizaciji od Savinog Nomokanona, Dušanovog Zakonika do Tesline bežične struje; ali i poruka Dositeja u vidu imperativa potonjim generacijama.

Vostani, Serbije! Davno si zaspala,

U mraku ležala; Sad se probudi!

I Serblje vozbudi…!

Sa ovom obavezom primamo orden.

Nemamo pravo na neutralnost i zaborav.

Hvala, Vam.

Izvor: FAKTI

 

Vezane vijesti:

SPC odlikovala dr Smilju Avramov „za delatnu … – Jadovno 1941.

SMILjA AVRAMOV Nemačka nastavlja nacističku politiku …

Genocida nad Srbima nema u čitankama – Jadovno 1941.

Akcija: Pogrom Srba još traje – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Srpski narod nije ni svestan koja je to cast i privilegija imati zenu kakva je SMILJA AVRAMOV. VELIKI NAKLON – VELIKOJ SMILJI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: