fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Авдовићу три, а Винтили двије године затвора због мучења српских цивила

Суд и Тужилаштво БиХ Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХ Фото: РТРС

Суд БиХ осудио је данас Рамиза Авдовића на три, а Јулијана Николаја Винтилу на двије године затвора због ратних злочина над српским цивилима затвореним у логору у бившој касарни „Виктор Бубањ“ у Сарајеву.

Судско вијеће прогласило их је кривим јер су од јуна до новембра 1992. године у Сарајеву, као припадници тадашње војне полиције и територијалне одбране БиХ, а касније и такозване Армије БиХ, нечовјечно поступали према Србима затвореним у касарни „Виктор Бубањ“.

Авдовић, који је био командир страже на петом спрату Окружног затвора и у бившој касарни „Виктор Бубањ“, проглашен је кривим јер је тукао доведене српске цивиле и није спријечио подређене војне стражаре да то чине.

Винтила, који је био прво кувар, а потом стражар у том војном затвору, проглашен је кривим јер је тукао и на разне начине понижавао затворене Србе.

На ову одлуку Тужилаштво и одбрана могу уложити жалбу у року од 15 дана.

У бившој касарни „Виктор Бубањ“ у Сарајеву било је заробљено најмање 200 цивила српске националности којима није био саопштен разлог заробљавања, нити је против већине њих вођен кривични поступак. Цивили су физички и психички злостављани и присиљавани на принудни рад, а 18 затвореника није преживјело.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

 

Везане вијести:

КОВАЧ: ОДГОВОРНИ СЛОБОДНО ШЕТАЈУ ГРАДОМ

МИТРОВИЋ: НАДАМО СЕ ДА НИСУ ОКОНЧАНА ПРОЦЕСУИРАЊА ЗА ЛОГОРЕ

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: