fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Autobus išaran kič reklamama zove u logor Aušvic-Birkenau

Češki Jevreji osudili su ideju jednog auto-prevoznika da na ekskurzije u najveći logor smrti koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic-Birkenau, iskoristi filmski rekvizit i poziva kao u luna park – autobusom išaranim kič reklamama, žutom Davidovom zvezdom i slikama logora, između ostalog i ciničnog napisa „Rad oslobađa“ (Arbeits maht frei) na glavnoj kapiji logora.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Autobus koji ovog leta krstari drumovima ne samo Češke već i Evrope filmski je rekvizit, pošto je korišćen za potrebe snimanja dokumentarnog filma koji govori upravo o kič trgovini sa emocijama kada turističke agencije i u obilaske takvih memorijalnih kompleksa i stratišta zovu kao da nude vašarsku atrakciju.

Češki režiser, Vit Klusak ovaj autobus je pozajmio od jednog auto prevoznika i išarao ga kič reklamama.

Kada je autobus vratio, vlasnik, auto-prevoznik Svatopluk Strava, odbio je da reklame skine, jer su mu zgodno došle pošto je vozio češke đake na školske ekskurzije upravo u Aušvic, a oko 1.500 evra za skidanje tih reklama za potrebe filma mu se učinil suviše skupo.

„Zvali su me iz Jevrejskog muzeja da je taj autobus trebalo da posluži samo kao rekvizit i da su se dogovorili s producentima da se natpisi posle snimanja skinu. Ne znam ja šta se ko s kim dogovarao, ali je neću da ih skidam. Autobus koristim, moram nekako da zarađujem, a skidanje nalepnica bi mi oštetilo lak. Skidanje bi koštalo 40.000 kruna“, kazao je Strava češkom dnevniku Mlada fronta Dnes.

Direktor Jevrejskog muzeja u Pragu Leo Pavlat potvrdio je da je Muzej zatražio od Strave da hitno skine sa autobusa reklame koje pozivaju turiste u najveći nacističku fabriku smrti kao da zovu u avanturistički turizam i emotivnu zabavu.

Režiser Vit Klusak je autobus upotrebio upravo da snimi dokumentarac u kome ukazuje na negativni fenomen biznisa vašarskog reklamiranja emocija oko holokausta.

„Videli smo vrlo sličan autobus koji je vozio turiste u koncentracioni logor Terezin i na njemu je takođe bio napis ‘Rad oslobađa’ Parolu ‘Izlet u potrazi za emocijama’ preuzeli smo sa sajta češke turističke agencije a jevrejsku zvezdu takođe iz neke reklame za posetu Aušvicu. Reklamiraju Aušvic kao da je lunapark. To želimo da pokažemo u sceni sa autobusom. Trguju s najmračnijim trenutkom istorije, kao da je turistička atrakcija“, objasnio je režiser.

Izvor: B92

 

Vezane vijesti:

Papa obišao Aušvic, razgovarao sa preživjelima | Jadovno …

Muzej Aušvic: u lažnom dnu šolje pronađen nakit logorašice …

Mučenici spaseni iz pakla | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: