Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Austrijski nemi film iz 1924. godine anticipira holokaust

Sekvence iz najznačajnijeg austrijskog nemog filma “Grad bez Jevreja”, za koje se verovalo da su nepovratno izgubljene, zloslutno nagoveštavaju društvo osiromašeno zbog izgona jevrejske populacije

Foto Filmski arhiv Austrije
Foto Filmski arhiv Austrije

Sekvence iz najznačajnijeg austrijskog nemog filma “Grad bez Jevreja”, za koje se verovalo da su nepovratno izgubljene, slučajno su pronađene prošle godine na pariskoj buvljoj pijaci, a potom ih je preuzela Austrijska kinoteka.

Film zasnovan na romanu jevrejskog pisca i novinara Huga Betauera, snimljen u Beču 1924. godine, zloslutno nagoveštava društvo intelektualno i ekonomski osiromašeno zbog izgona njegove jevrejske populacije.

Novootkrivene sekvence omogućavaju ne samo da prvi put gledamo film u celini, već na njega bacaju i novo svetlo.

Dosad nepoznate scene prikazuju život Jevreja u društvu u kome se mržnja protiv njih podstiče. Te scene naglašavaju političku poruku filma slikajući snažan antisemitizam u Beču između dva svetska rata.

Vrlo zapaljiv nitratni materijal filmskih rolni za koje se verovalo da su izgubljene pokazuju, zbog starosti, znake raspadanja.

Spasavanje filma prebacivanjem na bezbednu traku bio je najpreči posao. Film će potom morati da se restaurira i ubaci u postojeću verziju.

film_jevreji_1

Pošto je finansijska pomoć iz javnog sektora bila nedovoljna da se obavi hitan posao očuvanja ovog materijala, Austrijska kinoteka je organizovala dosad najveću kulturnu kampanju prikupljanja sredstava u austrijskoj istoriji da bi “Grad bez Jevreja” sačuvala od propadanja.

Po okončanju restauracije, film će biti prikazan u kasnu jesen 2017. godine, u prvobitnoj verziji, poslednji put viđenoj pre 90 godina.

(Beta)

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: