Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Asiel: Ne dirati Topovske Šupe!

Datum objave: četvrtak, 24 januara, 2019
Veličina slova: A- A+

Rabin Srbije Isak Asiel ocijenio je danas da bi objekti na lokaciji koncentracionog logora Topovske šupe u Beogradu u Drugom svjetskom ratu trebalo da ostanu na originalnom mjestu, a ne da budu izmješteni radi izgradnje planiranog trgovinskog centra na Auto-komandi, jer bi to značilo brisanje sjećanja na jevrejske žrtve.

 Rabin Srbije Isak Asiel
Rabin Srbije Isak Asiel

Asiel je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da su te dvije preostale zgrade svjedoci vremena stradanja Jevreja i Roma u okupiranom Beogradu tokom Drugog svjetskog rata i da bi njihovo pomjeranje uništilo autentičnost tog mjesta podsjećanja na Holokaust.

On je naveo da su ti objekti među prvim logorima za taoce u Evropi, objasnivši da su tu dovođeni muškarci Jevreji i Romi, koji su vođeni na prinudni rad ili na egzekucije i da je stradalo 5.000 Jevreja, dok “srpski taoci tu nisu držani”.

Na primjedbu novinara da su u drugoj fazi držani srpski taoci koji su odvođeni na strijeljanje na Banjicu, Asiel je potvrdio tačnost te  informacije i dodao da tim prije ovu lokaciju treba očuvati kao mjesto kolektivnog sjećanja države Srbije.

“Smatramo da objekti treba da ostanu na originalnom mestu, jer bi to značilo odricanje od Holokausta”, rekao je Asiel.

AUTOKOMANDA: Zgrada logora Topovske šupe
AUTOKOMANDA: Zgrada logora Topovske šupe

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top