Завршимо Костурницу, одужимо се прецима – позив на састанак!

Костурница након спољних радова
Костурница након спољних радова

Користимо ову прилику да вас позовемо на састанак посвећен обнови Спомен-костурнице Св. Великомученице Марине – Огњене Марије у Ливну, који заједно организују Удружење Огњена Марија Ливањска и парохија Лијевањска. Овај састанак ће се одржати 17. маја у 17 часова у сали парохијског дома Храма Светог Саве на Врачару. Састанак ће бити прилика да вас информишемо о досадашњем току радова на Спомен-костурници, али и за представљање планова за завршетак радова.

Презимена која носимо и по којима се и у новој средини препознају наши ливањски корени, обавезују нас на стални дуг према прецима и месту порекла. Нас можда више него друге, јер у нашим селима нема младих, сигурних руку потомака које ће неговати предачку оставштину и вечно боравиште. Бројне невине жртве леже у заједничким гробницама, али и расуте по стратиштима широм ливањског подручија. Наша дужност је да их се сећамо и њихове заједничке гробнице одржавамо у стању које указује поштовање према жртви коју су поднели само због своје вере и свог српског имена.

Зато је Удружење Огњена Марија Ливањска у план вишегодишњих активности уврстило завршетак и уређење спомен костурнице свете Великомученице Марине – Огњене Марије, у порти ливањске православне цркве. Наш циљ је да се овај важан задатак заврши до Огњене Марије 2016. године, када би се извршило освећење. Овај датум нисмо случајно одабрали – тада ће се навршити 75 година од покоља 1941. године, али и 25 година од вађења костију наших предака из јама и њихове сахране у новоизграђеној костурници. Пред нашом Црквом смо покренули иницијативу да се препозна мученичко страдање наших предака и да буду проглашени Ливањским мученицима. Наше је, да у сусрет овом чину, уредимо њихово вечно почивалиште!

Унутрашњост, крипта након радова

Унутрашњост, крипта након радова

Досадашњим активностима урађена је фасада костурнице, омалтерисани и окречени зидови, изолована влага, поплочан улазни део, враћена и постављене оригинална врата (нестала током рата ’90-тих), замењен поломњени мермер на самој гробници, постављене керамичке плочице, поново разведена струја… Више о досадашњим радовима можете прочитати овде:http://omlivanjska.com/projekti/kosturnica/

Преостали завршни радови које предлажемо подразумевају:

  • постављање спискова страдалих (део средстава обезбеђен);
  • набавка црквеног лустера-полијелеја (приложник обезбеђен);
  • набавка дрвених сандука у које би се положиле у рату разбацане кости страдалих;
  • осликавање фрескама горњег дела капеле;
  • израда и постављање историсјко-документарне поставке у крипти спомен-костурнице (све који имају слике страдалих молимо да нас контактирају).

Унутрашњост гробнице данас

Унутрашњост гробнице данас

Према првим проценама и понудама, за наведене радове, за које се приложници још нису јавили, потребно је око 11.000 евра. Од досада прикупљених прилога, преостало је око 2.000 евра, те је потребно прикупити разлику од око 9.000 евра.

За прикупљање овог износа најпре се обраћамо вама чији су прадедови, дедови, родитељи, кумови, рођаци и комшије страдали од усташког дивљања.Ваше контакте смо имали, а Вас молимо да ову информацију и позив пренесете и Вашим познаницима чији су сродници такође настрадали, а чије контакте ми нисмо успели пронаћи и директно их позвати. Знамо да сте вероватно сви и до сада давали прилог, понајвише за изградњу костурнице 1991. године. Али, нови рат, нова страдања, ново дивљање, избеглештво и све што нас је снашло тих година утицали су да се костурница не заврши како је замишљено, а оно што је урађено тешко је оштећено. Колико год они рушили, наша је обавеза да обнављамо. Не из ината, него из поштовања према нашим жртвама.

Зато вас молимо да и у овим тешким временима, када се свако од нас бори за сваки динар, поново учините напор и издвојите прилог за завршетак радова, у складу са својим могућностима.

Прилоге за обнову спомен-костурнице можете уплатити на следеће рачуне:

Из Србије – број рачуна160-380800-45 са позивом на број 24052013.

Из БиХ – број рачуна: 551-72077032321-17 са позивом на број 24052013.

У колико вам је згодније, средства можете приложити у готовини на крају састанка у сали Храма Светог Саве или, ако нисте у могућности да присуствујете, контактирањем Милоша Дамњановића (063 287 876) или Дијане Ковачић (063 606 862). За све прилоге у готовини Удружење ће издати признанице.

Списак приложника можете погледати овде:http://omlivanjska.com/projekti/kosturnica/priloznici-2/

Све који желе да дају свој прилог из иностранства, инструкције могу наћи овде:http://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/ а за сва питања молимо да контактирате Дијану Ковачић (тел: +381 63 606 862 или емаил: dijana.p.kovacic@gmail.com)

На интернет страници Удружења www.omlivanjska.com објављен је и редовно ажуриран списак приложника (по именима и износима), осим оних који изричито захтевају да се њихово име не објављује, у ком случају ће бити објављен само износ прилога.

 

Извор: Удружење Огњена Марија Ливањска

 

Везане вијести:

Проф. др Србољуб Живановић: Ко је био фра Срећко Перић

Будо Симоновић: Огњена Марија Ливањска (ВИДЕО)

Гордана Достанић: Планско уништење српског народа на подручју Ливањског поља

Представници Удружења Огњена Марија Ливањска код епископа Атанасија