У БЕОГРАДУ У СУБОТУ ПАРАСТОС ЛИВАЊСКИМ СРПСКИМ ЖРТВАМА

Свијеће

Парастосом у Цркви светог Марка у Београду у суботу, 25. јула, почеће обиљежавање 74 године од усташког злочина над 1.600 Срба у Ливну током Другог свјетског рата.

Парастос у Цркви светог Марка биће служен у 11.30 часова.

Парастоси и молитвена сјећања за све православне Србе који су прије 74 године мученички настрадали од усташког терора у Ливну биће одржани и 29. јула у Бањалуци, 30. јула на дан највећег страдања у Ливну, 31. јула у Губину и 3. августа у Челебићу.

Парастосе организују Удружење Огњена Марија Ливањска и Парохија лијевањска, а потомци и поштоваоци српских жртава позвани су да присуствују поменима - саопштено је из овог удружења.

У данима око Огњене Марије 30. јула, у ливањском крају усташе су 1941. године убиле око 1.600 Срба. Нека ливањска села остала су празна, а неки родови угашени.

На стратиштима Пролог, Камешница, Тушница, Борова глава, Копривница, Крузи, Трновац, школа у Челебићу, у јамама Самогред, Равни долац, Бикуша, Сухача... остала су тијела мушкараца, жена, стараца и дјеце. Њих 250 није навршило ни шест година.

Удружење "Огњена Марија Ливањска", са сједиштем у Београду, окупља данашње и бивше становнике Ливна и Ливањског поља, њихове потомке, као и поштоваоце страдалих 1941. године.

Удружење постоји од 1998. године, а његов рад је обновљен у октобру 2012. године и покушава да окупи потомке српских жртава из Ливна и тако одржи сјећање на жртве и да се повежу са крајем одакле потичу и помогну цркву и српски народ који је остао на тим просторима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Парастоси српским жртвама усташког злочина почињеног у Ливањском пољу током Другог светског рата

Завршимо Костурницу, одужимо се прецима – позив на састанак!

Будо Симоновић: Огњена Марија Ливањска (ВИДЕО)

Ливањско поље - Јадовно 1941.