Промоција књиге „Огњена Марија Ливањска“

Након Београда, Подгорице и Бања Луке, промоција петог издања књиге „Огњена Марија ливањска“ аутора Буда Симоновића, у издању Светигоре и Удружења „Огњена Марија ливањска“, одржаће се на Малу Госпојину, 21. септембра 2014. године у Новом Саду, у Клубу и галерији „Зрно“, са почетком у 17 часова.

Уз промоцију, биће приказана и изложба докумената и фотографија о страдању Срба Ливањског поља.

Иако се прво издање Огњене Марија ливањске нашло пред публиком пре више од две деценије, дужна пажња је поклоњена и њеном овогодишњем, по реду петом издању, штампаном у издању Светигоре и Удружења ОМЛ. Да две деценије нису избледеле садржај, али ни потребу ливањских Срба и њихових пријатеља да се враћају нашим, српским страдањима сведоче и промоције петог издања одржане пролећа ове године у Подгорици, Београду и Бања Луци, као и активности на издавању књиге на енглеском језику.

Након представљања, биће омогућена куповина књиге, чија је цена 1.000 динара.

Поштујмо своје претке и жртве ливањског подручија, подржимо рад Удружења „Огњена Марија ливањска“, дођимо на скуп коме ће присуствовати и аутор књиге, Будо Симоновић.

Књига Огњена Марија ливањска приказује усташке покоље, страшне, а хладнокрвно извршене над Србима града Ливна и села на рубу Ливањског поља. Догодили су се првих дана хрватске нове државе, у пролеће и лето 1941. године.

Кроз само два дана тог злог пролећа, приказана је страшна судбина најмање 1600 Срба, жртава ирационалне мржње. Није поштеђена ни нејач. Било их је 673 млађих од 15, а чак 248 нису дочекали своју седму годину. И није било довољно да буду убијени метком. Морали су умирати у стравичним мукама, на 17 великих стратишта на том географски малом простору.

Судбином, срећом, Божијом руком, тек са сваког губилишта понеко се извукао рањен, измрцварен, али жив. Тек да се сазна шта се и како догодило. Они које је аутор, четрдесет година после тог страшно страдања затекао живе, главни су ликови књиге. Стварни. И они и њихове судбине које су испричали аутору по реду и детаљима. Изашли из јама, изгубили све из породице, у празној кући инатили су се џелатима настављајући свој и рађајући нови живот.

Потврда истинитости њиховог страдања и начина страдања је у сведочењима Хрвата и Муслимана, храбрих у несретним ратним данима да помогну Србима, али и да аутору у перо испричају шта је и како права „нека се чује и друга страна“.

Клуб и галерија „Зрно“ налази се на Тргу Марије Трандафил 11, на другом спрату.

 

Извор: Зрно

Везане вијести:

Промоција Огњене Марије Ливањске Буда Симоновића у Бања Луци 26. aприла

Промоција петог издања књиге Буда Симоновића Огњена Марија Ливањска

Промоција 5. ћириличног издања књиге Огњена Марија Ливањска Буде Симоновића

Будо Симоновић: „Огњена Марија Ливањска“

Ново издање књиге “Огњена Марија Ливањска” Буда Симоновића

Ливањско поље