Проф. др Србољуб Живановић: Ко је био фра Срећко Перић

У последње време велики број читалаца и заинтересованих људи обратили су ми се са питањем: ко је био Фра Срећко Перић и по чему је познат. Стварно, 70 година после завршетка II светског рата и ужасног геноцида против Срба, Јевреја и Рома у Хрватској многи никада нису чули за фра Срећка Перића, ма да се његово име често помиње у књигама и у појединим новонским чланцима. Екуменисти у Српској Православној Цркви понекад спомињу његово име јер је он био римокатолички жупник у Нишу све до 25. маја 1937. године, где је радио као вероучитељ у школи. Основао је две римокатоличке жупе у Србији.

Још пре капитулације краљевине Југославије, он је преузео власт у Ливну већ у 16 часова и 20 минута, када је Гвидо Кватерним објавио одцепљење Хрватске од краљевине Југославије и успостављање Независне државе Хрватске. Тада је надбискуп загребачки, ратни злочинац Алојзије Степинац послао поруку поглавнику Независне државе Хрватске Анти Павелићу:"Имате наше искрено поштовање, и ми вам обећавамо нашу понизну и искрену сарадњу, за бољу будућност наше домовине."

Фра Срећко Перић је одмах покупо све Србе у Ливну, одвео их у Копривницу (између Бугојна Купреса) где су предходно свирепо мучени, а затим поубијани. Тако је почео покољ Срба. Историјски извори говоре да је до 20. августа 1941 године убијено преко 5600 одраслих, жена и деце. Перићу су у убијању и мучењу Срба помагали фратри из самостана Горица. У убијању и мучењу Срба су учествовали сви фратри из тог самостана.

У Римокатоличкој "цркви"у Ливну, приликом мисе и проповеди фра Срећко Перић се обратио присутним Хрватима речима: "Браћо Хрвати, кољите све Србе, а најприје моју сестру која је удата за Србина, а онда дођите да вас исповедим" да добијете опрост грехова. То је било у пролеће 1941. године, одмах после проглашења Независне државе Хрватске. Академик и познати хрватски историчар Виктор Новак у својој обимној студији Магнум Кримен на странама 651 И 652 наводи да су сви фратри: "силовали жене, секли им дојке, копали очи, секли главе малој деци, па их бацали у крило мајки". Перић је наредио да се сви мушкарци из села Голињево баце живи у карстну јаму на планини Тушници. Њихове жене и децу су бацили у јаму Комашницу. Мушкарце, жене и децу из Горњег и Доњег Рупљања бацилли су у јаму у Кланацкој шуми. Перић је наредио и клање Срба (око 200) у школи у Челебићу. По његовиј наредби убијено је преко 300 жена и деце из Чапразлије. Више стотина Срба је бачено у јаму у шуми Дикуса. Далеко би нас одвело да набрајамо све злочине које је починио овај римокатолички свештеник фратар Срећко Перић. И ово што смо навели сасвим је довољно да читаоци схвате ко је био овај свештеник Римокатоличке "цркве".

Професор Др.Србољуб Живановић,

Лондон Велика Британија

 

Везане вијести:

ФРАТАР СРЕЋКО ПЕРИЋ: Браћо Хрвати ... - Jadovno 1941.

Дуго жигосање српског имена (други део) - Jadovno 1941.

ВЕЛИКОМУЧЕНИЦИ - Jadovno 1941.

AN OPEN LETTER TO HIS HOLINESS POPE ... - Jadovno 1941.

БЛАГОСЛОВ ЗА КРВАВА ДЈЕЛА - Jadovno 1941.

ЗЛОТВОРИ - Jadovno 1941.