ДУХОВНА ТРИБИНА: 155 година постојања Ливањске црквене заједнице

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/svom_1.jpgАдресе су се расуле Београдом, Земуном, шумадијским сокацима и сремачким шоровима Болеча, Рушња, Сурчина, Бечмена, Јакова… а у души широко Ливањско поље.

Тамо, далеко од домета нашег ока, под Башајковцем, поносно стоји наша ливањска црква Успења Пресвете Богородице. Одолева пуних 155 година на месту на коме је подигоше и даровима обогатише ливањски Срби. Уз њу школа, међу првим православним у Босни, 140 година спрема генерације младих за живот одраслих.

Поводом ова два јубилеја, парохија лијевањска и Удружење Огњена Марија Ливањска организују низ трибина. Након успешних духовних вечери и предавања посвећених овој теми у Ливну и манастиру Веселињу, у суботу 29. новембра 2014. године биће организована духовна трибина поводом 155 година постојања и страдања ливањске цркве, у сали сурчинске цркве Свете Петке, са почетком у 18 часова.

Скуп ће благословити Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије и осветлиће нам аспекте значаја духовне везе са завичајем. Историјске околности и чињенице изградње лијевањске цркве и школе представиће нам Радован Пилиповић, историчар и директор Архива СПЦ, а о животу цркве говориће и отац Мирко Јамеџија, некадашњи парох лијевањски.

Уверени да личним присуством желите да искажете поштовање према најважнијим верским и образовним установима Срба ливањског подручија, очекујемо вас у заказано време, на заказаном месту.

Ваше Удружење ОМЛ и парохија лијевањска

 

Плакат 155 година Лијевањске цркве

 

Извор:

Удружење Огњена Марија Ливањска

 

Везане вијести:

Божићни пакетићи за децу и угрожена старачка домаћинства

Позив на славу цркве Покрова Пресвете Богородице у Рујанима

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У РУЈАНИМА

ЈАМА 

LJUBA