КЊИГА: „ПУТЕВИМА СМРТИ КОЗАРСКЕ ДЈЕЦЕ“ – ТАЈНА ПАРЦЕЛЕ 142 НА ЗАГРЕБАЧКОМ ГРОБЉУ МИРОГОЈ

Неодговорни и недостојни имена наших предака олако заборављамо своје жртве. Имамо ли право тражити опрост од Новомученика српских због нашег бесмисла и недостатка егзистенциjалног самопоштовања !? Парцела број 142 на загребачком гробљу Мирогој крије тајну дјеце мученика, жртава онтолошког зла оличеног у Независној Држави Хрватској.

То свето мјесто које је 1942. године , изван тадашњих граница Мирогоја, служило за закопавање „иновјераца“ данас одише миром на граници шуме, гдје лежи скроман споменик и мала надргобна плoча. Код овог светог мјеста не долазе званичне делегације са српских простора, нема великих изјава у објективе фотоапарата и камера државних сервиса.

 

 

Данас, тек по која играчка испред надгробне плоче свједочи о томе да ово мјесто није обичан гроб, како на плочи пише, „неколико стотина“дјеце са Козаре. Дуго чувану тајну парцеле број 142 открио је Душко Томић у књизи „ПУТЕВИМА СМРТИ КОЗАРСКЕ ДЈЕЦЕ“ у издању Националног парка „Козара“ из Приједора 1990. године.

 

 

Споменик српској дјеци са Козаре на <span>загребачком </span>гробљу Мирогој | Spomenik srpskoj djeci sa Kozare na zagrebačkom groblju Mirogoj<span>Споменик српској дјеци са Козаре на </span><span>загребачком </span><span>гробљу Мирогој | Spomenik srpskoj djeci sa Kozare na zagrebačkom groblju Mirogoj</span><span>Споменик српској дјеци са Козаре на </span><span>загребачком </span><span>гробљу Мирогој | Spomenik srpskoj djeci sa Kozare na zagrebačkom groblju Mirogoj</span>Парцела 142 на загребачком <span>гробљу</span> Мирогој | Parcela broj 142 na zagrebačkom groblju MirogojДанашњи изглед градске болнице за заразне болести у Загебу, тзв "кужна болница",једно од мејста смрти дјеце са Козаре | Današnji izgled gradske bolnice
za zarazne bolesti u Zagebu, tzv "kužna bolnica" , jedno
od mejsta smrti djece sa Kozare</p>

<p style

 

Књига  исправља  дугопостојећу заблуду, намјерну или не, и доноси списак 862 страдале дјеце која су ту покопана. Књига која је свједок српског страдалништва али и немара чита се у једном даху. Ријечи не могу докучити патње ове невине дјеце а представљањем ове књиге желимо да прекинемо стравичне нити заборава који нас прождире.

 

Преузимуте књигу: