ИСТОРИЈА НЕ СМИЈЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНА

Latinica

ЈАДОВНО, 26. ЈУНА /СРНА/ - Драшко Милиновић, шеф кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика изјавио је данас Срни да усташки логор у Јадовну свједочи о времену када је бити Србин, Јевреј или неистомишљеник значило бити монструзно убијен.
"На жалост, у прошлости није било жеље ни воље да се утврди тачан број жртава у овом логору. О томе се ћутало и зато жртве нису никада ни ексхумиране нити достојанствено сахрањене", нагласио је Милиновић, који је данас у име предсједника Додика присуствовао скупу у Јадовну и положио вијенац на обновљени споменик јадовничким жртвама.
Он је нагласио да жртве усташког логора обавезују све будуће генерације да им се поклањају и инсистирају на истини, јер злочини никада не застарјевају.
"То је морална, људска и цивилизацисјка обавеза свих нас. Зато се морамо потрудити да сви знају шта се дешавало на овим просторима у прошлости, јер се историја не смије ни заборавити нити фалсификовати", поручио је Милиновић.
Код Шаранове јаме у Јадовну, у Хрватској, данас је служен парастос жртвама усташког логора смрти Јадовно и одржан скуп поводом обиљежавања Дана сјећања на овај логор и седам деценија од страдања.
Парастос је служио Његово преосвештенство владика горњокарловачки Герасим, а јеврејску молитву за мртве - кадиш главни рабин Хрватске Луцијано Моше Прелевић. Након парастоса код Шаранове јаме откривен је новообновљени споменик, који је порушен током протеклог рата у Хрватској.

 

Извор: срна