Знанствени колоквиј о догађањима у глинској цркви 1941. године

glinska-crkva

На Филозофском факултету у Загребу 28. и 29. липња одржан је знанствени колоквиј „Што се уистину догодило у глинској српскоправославној цркви између 29/30. српња и 4/5. коловоза 1941. године? Свједочанства и култура сјећања“ у организацији Одсјека за повијест и Завода за хрватску повијест Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу, у сурадњи са Српским народним вијећем и Центром за суочавање с прошлошћу – Доцумента и Хрватским државним архивом.

 

На питање о трагичним догађајима у Глини и околици у љето 1941. године у својим је излагањима говорило тридесетак угледних знанственика и публициста из Хрватске, Србије, Њемачке и Канаде. Они су на скупу изнијели радове у којима се баве социо-политичком сликом глинског краја 30-тих година прошлог стољећа, демографским, економским, културолошким приказима стања којима су освијетлили друштвену ситуацију тога доба те сјећањима судионика. Бавили су се такођер каснијим интерпретацијама и истраживањима догађаја. Свјесни важности и осјетљивости теме, скуп је планиран и одржан студиозно, с доиста врсним предавањима. Посебно драгоцјен допринос расправи дали су свједоци времена који данас живе у Хрватској и Израелу.

 

С намјером да најбољом могућом организацијом колоквија допринесемо суочавању и овладавању трауматичном прошлошћу планирамо објавити зборник знанствених чланака насталих на темељу излагања, како би се потакла даљња истраживања у мјери у којој се то покаже нужним као и продубила расправа о модалитетима културе сјећања која би била најпримјеренија сувременим увјетима. Већина судионика/ца колоквија заложила се и за враћање имена Спомен дома у Глини истакнувши да назив Хрватски дом на мјесту усмрћења српских цивила није примјерен.

Glinski_kolokvij_informacije Acrobat PDF dokument, 1,9 MB
Glinski_kolokvij_sudionici Acrobat PDF dokument, 1,9 MB

 

 

 

Извор: dokumenta.hr