Комеморација жртвама усташког злочина у Глини

На православном гробљу у Глини јучер је одржана је комеморација за готово 400 цивила, највећим дијелом Срба, убијених у усташком покољу у ноћи с 12. на 13. мај 1941. године

Комеморација жртвама усташког злочина у Глини

Комеморацији, коју је организирало Вијеће српске националне мањине Града Глине, присуствовало је 50ак грађана. Парастос су служили свештеници Миле Ристић из Топуског, Саша Умичевић из Петриње и Слободан Дракулић из Глине.
Међу окупљенима су били и Милан Бакшић, градоначелник Глине, његов замјеник Ђуро Стојић, Боро Ркман, замјеник жупана Сисачко-мословачке жупаније, те предсједница градског ВСНМ-а Љуба Врга с члановима Вијећа. Вијенац је у име Српског народног вијећа положио Бранко Јуришић, водитељ уреда. Након парастоса, присутнима се обратио протојереј Ристић, рекавши да се почињени злочин не смије заборавити, као и да сви требају учинити што могу да се такви злочини више не понове.

Комеморација у Глини

Подсјетимо, након што су у ископане јаме на обали ријеке Глине код села Прекопа, усташе су почетком маја 1941. довезле лешеве Срба убијених у Глини, а у ноћи с 12. на 13. маја исто мјесто искористиле су за убојство њихових преосталих сумјештана старијих од 16 година. На стотине мушкараца, који су претходних дана похапшени и смјештени у затвор Котарског суда, камионима је одвезено до мјеста стратишта. До данас је поименично утврђена 391 жртва. Злочин код Прекопе био је увод у више много тежих усташких покоља, од оног у Банском Грабовцу крајем јула 1941., гдје је побијено готово 1300 особа, па до ликвидације Срба с Кордуна у глинској православној цркви почетком аугуста, гдје је убијено 1500 цивила.

 

Извор: NOVOSTI

 

Везане вијести:

Ревизионистичка историографија на месту глинског мартиријума

Јереј Јован Обреновић: „ Све сам 1941. изгубио, осим вјере у Бога“

Печат: У Глини забрањено одавање почасти жртвама усташког терора (ВИДЕО)