Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Argumenti SPC o nedelima Stepinca neoborivi, na potezu Vatikan

Srpska strana iznela niz nespornih argumenata koji ne idu na ruku Katoličkoj, odnosno Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u vezi sa ulogom kardinala Stepinca. Samo papa Franja može da prekine rad zajedničke komisije

Foto Tanjug, L'Osservatore Romano/Pool Photo via AP
Foto Tanjug, L’Osservatore Romano
Pool Photo via AP

Sve u vezi sa radom zajedničke međuverske komisije o (ne)delima hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca uoči, tokom i posle Drugog svetskog rata, kao i da li će on biti proglašen svecem je u rukama pape Franje, rečeno je Tanjugu u izvorima bliskim SPC, koji energično odbacuju tvrdnje zagrebačkog „Večernjeg lista“ da je međuverski dijalog o tome u krizi i da će biti prekinut.

„Papa Franja je formirao zajedničku komisiju i jedino on može da prekine njen rad“, kaže Tanjugov izvor, i istovremeno ističe da veruje da se to neće dogoditi, uprkos tome što predstavnik Vatikana u toj komisiji čvrsto drži hrvatsku stranu.

Do sada su održana četiri sastanka te komisije, u Vatikanu, Zagrebu, Novom Sadu i Požegi, naredni će biti održan u Podgorici, i na tim sastancima je, kako navodi izvor Tanjuga, srpska strana iznela niz nespornih argumenata koji ne idu na ruku Katoličkoj, odnosno Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

„Očekuje se, međutim, da i Vatikan otvori svoje arhive da bi se utvrdile činjenice. Sve do sada izneto ne ide na ruku Katoličkoj crkvi i sve u vezi s tim je u rukama pape Franje“, rekao je isti izvor i istakao da pitanje koje bi sada moglo da se postavi je: da li će papa smoći snage i istrajati do kraja“.

„Jedino papa može da prekine rad komisije, a ako bi se to, kojim slučajem dogodilo, Stepinac bi odmah bio proglašen svecem, ako ne odmah od aktuelnog pape, svaki naredni će to učiniti bez bilo kakvog dvoumljenja“, objašnjava izvor Tanjuga.

Što se tiče samog rada međuverske komisije, predviđeno je da ona ima pet sesija, ali se zbog sveukupne situacije i sporosti Vatikana u dostavljanju arhivske dokumentacije ne isključuje mogućnost da njen rad bude produžen i na narednu godinu, saznaje Tanjug.

Pometnju u pogledu ishoda sastanaka i rada zajedničke komisije dveju crkava, naime, uneo je zagrebački Večernji list tvrdnjom da srpska strana nije dokazala da je Stepinac sarađivao sa ustaškim vlastima.

„Dovršetku kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca uskoro ništa više neće stajati na putu. Naime, mešovitoj komisiji Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, koja je osnovana na inicijativu pape Franje, preostao je još samo jedan susret, s time da SPC nije predočila nijedan dokaz koji bi trebao da zaustavi ili do daljnjega odloži njegovu kanonizaciju“, piše Večernji.

Pozivajući se na svoje izvore, ovaj zagrebački dnevnik navodi i da srpski istoričari i episkopi SPC-a komisiji nisu predočili nijedan valjan dokument kojim bi se osporila Stepinčeva uloga u Drugom svetskom ratu, tj. razdoblju koje je najspornije za SPC.

Inače, članovi ove komisije zavetovali su se na ćutanje i po pravilu nakon njihovog susreta izdaju se kratka i štura saopštenja uglavnom o tome da je komisija održala još jedan sastanak, uz navođenje teme o kojoj je blo reči na toj sesiji.

Da ništa nije onako kako to Večernji želi da prikaže hrvatskoj javnosti potvrđuje i ugledni hrvatski teolog i publicista Drago Pilsel, koji je pisanje tog lista nazvao „tabloidnim“ i „pamfletom“.

„Mogu (hrvatski član komisije) Krišto i kompanija škrgutati zubima, može Pavičić promovisati još na desetke sličnih pamfleta, može i uredništvo Večernjeg lista (ako misle da im se to isplati i ako misle da se tabloidnim navlakušama može zadržati kredibilitet lista) nastaviti ovu kampanju dezinformiranja, ali neće moći da utiče ni na Papin sud, ni na zaključke Komisije ni na ono što će dokumenti pokazati i već pokazuju: Stepinčevu odgovornost. Jer o tome se radi i ni o čemu drugom; dokumenti koji su obećani srpskim članovima Komisije od (člana komisije) oca Ardura im se ne daju“, poručio je Pilsel u svom tekstu objavljenom na portalu Autograf.hr.

Stoga, ukazuje Pilsel, usklik „dokumenti, dokumenti, dokumenti“ koji, kao, motiviše rad moderatora Komisija oca Ardure, u ovoj „Večernjakovoj ili Pavičićevoj navlakuši“ biva kao bumerang koji se vraća i svom silinom udara u čelo manipulatora.

„Dokumenti, dokumenti, dokumenti…?“. Pa, izvolite ih, gospodo, prostrite ih. Nemojte se bojati istine o Stepincu ako zaista verujete da je zaslužio čast oltara i da bude kao takav primer hrišćanskog života celome svetu“, poručio je Pilsel.

Ovaj ugledni teolog i publicista ističe i da izgleda da manipulatori i ne znaju drugo nego da izgrađuju kult nacionalnog sveca, da dopuni/popravi narativ koji baš i ne služi na čast hrvatskim katolicima.

„Narativ koji kaže da je Alojzije Stepinac bio pravi ljudskopravaški Superman. Kaj god!“, poručuje Pilsel i dodaje:

„Još nešto: da su ozbiljni i da su nadareni, da znaju šta rade, ovi koji rogobore preko Večernjeg lista ne bi se služili uslugama neobrazovanog i nenačitanog vrtiguza, aparatčika i diletanta kakav je Darko Pavičić“.

Bilo kako bilo, sve se svodi na reči Tanjugovih izvora da je odluka o daljem radu komisije, o eventualnog produžetku njenog rada i najzad o tome da li će Stepinac biti proglašen svecem – u rukama pape.

Ovog ili nekog narednog, pokazaće vreme.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Komisija: Stepinac znao za pokrštavanje, nastavak razgovora u …

Stepinac može da posvađa Vatikan i Rusku pravoslavnu crkvu …

SPC spremila dokaze da je Stepinac podržavao genocid …

Alojzije Stepinac – čovek od najvećeg poverenja NDH | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: