fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Apisovi ostaci biće vraćeni u Srbiju

 Pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis

Pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije pokrenulo je proceduru za ekshumaciju i povratak iz Grčke u Srbiju posmrtnih ostataka pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, majora Ljubomira Vulovića, i Radeta Malobabića, izjavio je resorni ministar Aleksandar Vulin.

„Pukovnika Apisa, Vulovića i Malobabića dočekaćemo u njihovoj Srbiji, njihovom Beogradu, a Ministarstvo za rad je ponosno što može da bude deo istorije“, rekao je Vulin na okruglom stolu „Heroji ili otpadnici – Apis i drugovi“.

Vulin je istakao da je pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis junak i „jedna od srpskih svetih tajni, koji su skoro 100 godina bili zaboravljeni i potisnuti, ne zbog nas, nego zbog drugih“.

On je rekao da je Apis cijelog života bio posvećen jednom idealu – Srbiji i smatrao da za Srbiju treba žtrvovati sve.

„Crna ruka nije postojala, organizacija `Ujedinjenje ili smrt jeste`, ali `Crna ruka` nije. Apis nije vodio tu oganizaciju. Postoje ljudi koji su jednostavno rođeni da bi uradili najveće podvige i da im za to niko ne kaže hvala. Apis je bio jedan od njih“, naglasio je Vulin.

On je podsjetio na to da Apisu nikada nije bilo suđeno za bilo kakvu vezu sa Sarajevskim atentatom, te da je bio optužen za neuspjeli pokušaj atentata na regenta Aleksandra.

Apis je bio na čelu zavjerenika u Majskom prevratu, kada su u noći 28. maja 1903. godine ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga.

Međutim, on u kobnoj noći nije naredio ubistvo kraljevskog para, jer je bio ranjen sa tri metka tokom potrage za njima i ležao je u suterenu dvora.

U Prvom svjetskom ratu Apis je bio šef obavještajne službe, ali i član tajne organizacije „Ujedinjenje ili smrt“, zbog čega je i optužen da sprema prevrat.

Strijeljan je na Solunskom polju 14. juna 1917, a rehabilitovan 1953. godine.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Posmrtni ostaci Apisa prenose se u Srbiju

Apis: Neka se moj narod ujedini

Bodljikavu žicu kidali su golim rukama

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: