fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Апел за забрану усташког и фашистичког окупљања на Блајбуршком пољу

Представници антифашистичких организација Аустрије, Хрватске, Италије и Словеније одржали су у суботу 9. ожујка у Лудмансдорфу/Билчовсу, код Kлагенфурта, припремни састанак за документе којима ће се установити Свееуропска антифашистичка и антирасистичка иницијатива. На том је састанку утврђен Апел проти окупљања усташа и нациста на Блajбуршком пољу.

Митинг 11. свибња 1945. у поводу ослобођења Града Загреба
Митинг 11. свибња 1945. у поводу ослобођења Града Загреба

Апелом организације ослободилачких бораца у Другом свјетском рату и антифашисти окупљени на састанку у Лудмансдорфу поздрављају одлуку Kорушке католичке цркве о забрани мисе, која се планира на усташком окупљању на Блajбуршком пољу.

У свом службеном обраложењу та црква наводи да се одлука темељи на чињеници да су организатори на прошлогодишњем окупљању на Блajбуршком пољу злорабили скуп с упитним политичким агитацијама. Ветеранске организације Аустрије, Словеније, Хрватске и Италије траже од аустријских власти да се јасно одреде о наведном скупу, очекујући да се, темељем одлуке Kорушке католичке цркве, коначно забрани годишње окупљање судионика Почасног Блајбуршког вода, који је садржајно у супротности с аустријским уставом и међународним правом.

Истодобно судионици састанка представника антифашистичких организација захтијевају од Еуропске уније да брани своје темељне моралне и политичке циљеве, у складу с антифашистичким опредјељењем, захваљујући којима је и основана Еуропска унија послије Другог свјетског рата.

Право је и дужност Еуропске уније да захјтева од својих чланица да поштују антифашистичке стандарде.Kако се екстремно десничарско „коменорирање“ на Блајбуршком пољу , посебице неонацистичке и фашистичке групе не моггу одвојити од осталих судионика окуљања на Блајбуршком пољу, забрана тог окупљања је једина опција којом је могуће поштовати Аустријски државни уговор из 1955, којим се јасно забрањује свако нацистичко и фашистичко окупљање. Забрана тог окупљања посебно је значајна у одређивању еуропског пута у будућности.

Извор: SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA RH

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: