fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Apel za zabranu ustaškog i fašističkog okupljanja na Blajburškom polju

Predstavnici antifašističkih organizacija Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije održali su u subotu 9. ožujka u Ludmansdorfu/Bilčovsu, kod Klagenfurta, pripremni sastanak za dokumente kojima će se ustanoviti Sveeuropska antifašistička i antirasistička inicijativa. Na tom je sastanku utvrđen Apel proti okupljanja ustaša i nacista na Blajburškom polju.

Miting 11. svibnja 1945. u povodu oslobođenja Grada Zagreba
Miting 11. svibnja 1945. u povodu oslobođenja Grada Zagreba

Apelom organizacije oslobodilačkih boraca u Drugom svjetskom ratu i antifašisti okupljeni na sastanku u Ludmansdorfu pozdravljaju odluku Koruške katoličke crkve o zabrani mise, koja se planira na ustaškom okupljanju na Blajburškom polju.

U svom službenom obraloženju ta crkva navodi da se odluka temelji na činjenici da su organizatori na prošlogodišnjem okupljanju na Blajburškom polju zlorabili skup s upitnim političkim agitacijama. Veteranske organizacije Austrije, Slovenije, Hrvatske i Italije traže od austrijskih vlasti da se jasno odrede o navednom skupu, očekujući da se, temeljem odluke Koruške katoličke crkve, konačno zabrani godišnje okupljanje sudionika Počasnog Blajburškog voda, koji je sadržajno u suprotnosti s austrijskim ustavom i međunarodnim pravom.

Istodobno sudionici sastanka predstavnika antifašističkih organizacija zahtijevaju od Europske unije da brani svoje temeljne moralne i političke ciljeve, u skladu s antifašističkim opredjeljenjem, zahvaljujući kojima je i osnovana Europska unija poslije Drugog svjetskog rata.

Pravo je i dužnost Europske unije da zahjteva od svojih članica da poštuju antifašističke standarde.Kako se ekstremno desničarsko „komenoriranje“ na Blajburškom polju , posebice neonacističke i fašističke grupe ne moggu odvojiti od ostalih sudionika okuljanja na Blajburškom polju, zabrana tog okupljanja je jedina opcija kojom je moguće poštovati Austrijski državni ugovor iz 1955, kojim se jasno zabranjuje svako nacističko i fašističko okupljanje. Zabrana tog okupljanja posebno je značajna u određivanju europskog puta u budućnosti.

Izvor: SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA RH

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: