Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Apel Draže Mihailovića Srbima partizanima iz 1944.

Datum objave: ponedeljak, 16 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

U početku sveopšte ofanzive dobro naoružanih partizanskih snaga 1944. godine na teritorije pod kontrolom Jugoslovenske vojske, uz sveopštu podršku iz vazduha savezničkim bombardovanjima srpskih gradova i komunikacija, glavnokomandujući Jugoslovenske vojske đeneral Dragoljub Mihailović upućuje apel partizanima srpske nacionalnosti ukazujući im na stvarne ciljeve hrvatskog rukovodstva komunističke partije i komunističko-ustaške saradnje, kao i njihovu zloupotrebu.

Draža Mihailović
Draža Mihailović

„Srbi, partizani!

Postavite pitanje vašim vođama zašto vas sada, pred kraj rata, kada neprijatelj izdiše, dovode u Srbiju. Mi smo dovoljno jaki da se sami od neprijatelja oslobodimo, koji se sprema da napusti našu zemlju. Zašto vas Tito ne vodi u borbu protiv ustaša koji su poklali našu braću, žene, sestre i decu, nego protiv nas, koji vam zaista, nismo ništa učinili. Kome je to potrebno da se Srbi između sebe kolju? Pošto vam vaše vođe sigurno neće odgovoriti na ovo pitanje, to ćemo učiniti mi!

„Srbi, partizani!

Treba uništiti i poslednje područje na kome je jedan deo naroda ostao bar unekoliko očuvan. Treba spasavati ustaše, i druge Hrvate odrode, od odgovornosti za preko milion poklatih nevinih Srba. Najzad, treba sačuvati Hrvatsku od strašnoga građanskoga rata. Otkako je potpisan sporazum Tito Šubašić od polovine jula ove godine, obustavljena je svaka partizanska akcija u Hrvatskoj. A vi ste sa granice Bosne i Hrvatske prebačeni čak u Srbiju da biste se tamo klali sa vašom braćom i pustošili njihove domove. To je tajna sadržana u sporazumu koji su postigli između sebe dva Hrvata dr Šubašić i Josip Broz Tito!

„Srbi, partizani!

Osvestite se! Pogledajte dokle su vas vaše vođe doveli! Vi ste pošli u borbu za društvene ideale koje sada ni sam Tito više ne pominje. On je postao saveznik ustaša, i ostalih hrvatskih izroda sa kojima hoće da pobije što više Srba. Prestanite da budete oruđe u bratoubilačkoj borbi koja danas predstavlja bezumlje i zločin prema srpskom narodu, čiji ste vi, pre svega, sinovi. Svaki Srbin može biti siguran da ćemo ga bratski primiti, sačuvati i živog vratiti u njegov rodni kraj, ali znajte, dok se vi Srbi borite protiv vaše braće u Srbiji, dotle ustaše spremaju novi pokolj Srba u Bosni, Lici i Baniji…“

Vojni arhiv, Br. reg. 20/3, K-15, VK-P-651-g
Draža Mihailović, s.rS

FB stranica Istorija Srba


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top