fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ante Kotromanović osumnjičen za zločine nad Srbima

mrkonjic-1995.jpg

Ante Kotromanović, mogući kandidat za ministra odbrane u novoj vladi Hrvatske, osumnjičen je za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Mrkonjić Grada, Šipova i Banjaluke u operaciji Hrvatske vojske „Južni potez“ 1995. godine, potvrdio je danas Srni direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

„U pripremljenoj dokumentaciji za ratne zločine na području zapadne Krajine i opština Mrkonjić Grad i Šipovo nesporno je utvrđeno da je u operaciji `Južni potez` u ljeto i jesen 1995. godine učestvovala i Četvrta gardijska brigada Hrvatske vojske, čiji je komandant bio general Damir Krstičević, a njegov zamjenik Ante Kotromanović“, istakao je Velimirović.

Velimirović je rekao da se ta dokumentacija, prema saznanjima Republičkog centra, trenutno nalazi u Tužilaštvu BiH i Državnom tužilaštvu Hrvatske.

„Ne raspolažemo podacima u kojoj je fazi istraga po ovom predmetu, ali očekujemo da će nadležna tužilaštva uzeti u razmatranje obimnu dokumentaciju i dokaze, te u što skorije vrijeme procesuirati naredbodavce i izvršioce zločina“, istakao je Velimirović.

On je podsjetio da je Ante Kotromanović ranije javno iznosio činjenice o učešću Hrvatske vojske u operacijama protiv VRS u ljeto i jesen 1995.godine.

„Ante Kotromanović jedino nikada nije govorio o razmjerama zločina počinjenih nad srpskim civilima i zarobljenicima, o čemu najbolje svjedoči masovna srpska grobnica u Mrkonjić Gradu iz koje je ekshumirano 181 tijelo“, zaključio je Velimirović.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: