Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Anketa ”Novosti”: Ima li smisla formulacija “državljanstvo Republike Srbije”?

Datum objave: petak, 1 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Matija Bećković, Slavica Đukić Dejanović, Muharem Bazdulj i Sanda Rašković Ivić govore za ”Novosti” o tome da li bi država trebalo da promeni odluku o označavanju državljanstva u pasošima

MATIJA BEĆKOVIĆ, akademik

– Zamislite da neko traži državljanstvo Amerike, a neće američko državljanstvo. Da li bi to bio razlog da mu državljanstvo daju, ili bi ga zbog toga odbili?

Ovakvo pitanje nigde u svetu nije zabeleženo do sada, ni tokom naše istorije.

SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ, ministar bez portfelja

– Kao multinacionalna zemlja treba da damo pravo svakom građaninu da se izjasni o svom državljanstvu u skladu sa tom činjenicom. Formulacijom o državljanstvu Republike Srbije ne prejudiciramo nacionalnu pripadnost. Građanima Srbije treba da se da mogućnost da neguju nacionalno biće. To je u skladu sa demokratskim pravima građana naše zemlje.

MUHAREM BAZDULj, književnik

– Ovo je rezultat jedne histerične potrebe da se napravi razlika između državnog i etničkog identiteta. Oni koji se etnički osećaju kao Mađari, Hrvati, Crnogorci ili Jevreji, ako su državljani Srbije ne treba da imaju problem sa gramatičkim pojmom. Ideja je pokušaj da se spreče besmislene zamerke da je pridev “srpski” diskriminatoran prema nekome.

SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ, narodni poslanik

– Ova novina je potpuno nepotrebna. Državljanstvo treba da bude srpsko, kao što je u Italiji italijansko. Ne znam zašto se prideva “srpski” stidimo. Treba se držati onoga što SANU kao vrhunska naučna institucija smatra, a nadležni za određene teme to ignorišu. To nije prvi put, zbog čega narod loše prolazi.

Autor: G. N.

Izvor: NOVOSTI
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top