fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

AMFILOHIJE: OVO JE ĆIRILIČNI NAROD I ĆIRILIČNA KULTURA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/novosti/2014/amfilohije.jpg

PODGORICA, 18. OKTOBRA /SRNA/ – Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je u Podgorici da je cilj toga što se događa sa srpskim jezikom u Crnoj Gori od 2003. godine, kada je na popisu stanovništva uvedena identitetska odrednica „crnogorski jezik“, radikalan prekid kulture.
„Crna Gora je kroz svu istoriju bila ćirilična država, ćirilični narod, ćirilična kultura. Ona od tada prestaje da to bude. To znači da je došlo do radikalnog prekida našeg jezika i našeg pisma, a to znači do prekida naše kulture“, rekao je mitropolit Amfilohije na naučnom skupu „Srpski jezik i ćirilica – osnove srpskog identiteta“, koji je organizovao Srpski nacionalni savjet Crne Gore.
On je istakao da je takav prekid ustavno zaživio. „Taj projekat, ostane li takav, nesumnjivo ima dalekosežne posljedice. A njegov cilj i jeste da se izvrši promjena identiteta ovog naroda, zvali mi njega ovako ili onako. Jedno je, međutim, sigurno: ovo je ćirilični narod i ćirilična kultura“, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.
On je naglasio da se tim projektom već stvaraju generacije koje prekidaju kontinuitet sa svojom duhovnošću, kulturom i prošlošću.
„Najvjerovatnije je nečiji cilj da dođe do stvaranja novog naroda, novog jezika, novog pisma, nove kulture i novog identiteta. Bilo kako bilo, taj identitet više nije ono što jeste bila Crna Gora i što je u suštini i do danas“, istakao je mitropolit Amfilohije.
On je upozorio da će buduća pokoljenja, ukoliko se ovako nastavi, izgubiti svoje samosaznanje i prekinuti kontakt sa svojim sveslovenskim bićem, jer se u Crnoj Gori uništava saborno pamćenje i prekida sa svime što je stvoreno u prethodnih 11 vjekova, od Svetih Ćirila i Metodija.
Pozdravljajući učesnike skupa, Mitropolit Amfilohije je izrazio nadu da će ovaj skup doprinijeti zaustavljanju procesa gubljenja pamćenja, gubitka sebe i svoga samosaznanja.
„To je u Evropi i u savremenom svijetu jedinstveno odricanje od sebe samoga, svoje pameti i svoga samosaznanja. Nadajmo se da će se to zaustaviti i da ćemo se vratiti sebi, svojoj pameti, svojoj ćirilici i svome sabornom još neizgubljenom, ali ugroženom pamćenju“, rekao je mitropolit Amfilohije.
Naučni skup „Srpski jezik i ćirilica – osnove srpskog identiteta“ završen je danas, a u njegovom radu učestvovali su stručnjaci iz oblasti lingvistike i nauke o književnosti, kao i književnici iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.
Tokom današnjeg radnog dijela govorili su i Milanka Babić o statusu srpskog jezika u BiH i Miloš Kovačević o aktuelnom stanju srpskog jezika i ćirilice.
Organizatori su najavili da će za nekoliko dana posebna radna grupa napisati i deklaraciju koja će biti upućena vladama i javnosti u Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj.
 
vezane vijesti

https://jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/na-balkanu-raste-neootomanizam.html

 

https://www.jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/zaboravili-zavetni-kamen.html

 

https://www.jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/cirilica-u-nestajanju.html

 

https://www.jadovno.com/intervjui-reportaze/articles/cirilica-cir-na-dvanaestopalacnom-crevu-hrvatskih-sovinista.html

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: