Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Američki institut: BiH je neuspela država u srcu Evrope

Zemlja je u procesu raspada i u konstantnom je političkom previranju poslednjih deset godina”, navodi se u izveštaju

Zgrada Predsedništva BiH u Sarajevu (Foto A. Cvetičanin)
Zgrada Predsedništva BiH u
Sarajevu (Foto A. Cvetičanin)

Sarajevo  – Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) iz Vašingtona objavio je opsežnu analizu u kojoj se, između ostalog, upozorava da je BiH „neuspela država u srcu Evrope” i da ako do kraja godine ne bude izmena Izbornog zakona, neće biti ustavne osnove da se izbori održe i formira nova vlada Federacije BiH.

Kolaps koji bi, kako se navodi, usledio na državnom nivou bi vodio ka cepanju zemlje, dok bi entitet Republika Srpska, koja već godinama zagovara otcepljenje, bila jedina funkcionalna vlada unutar države, kojoj ne bi preostalo ništa drugo nego da pokuša da se otcepi od Sarajeva.

Takav bi razvoj događaja mogao ponukati Hrvate „da krenu svojim putem”, navodi se u analizi američkog instituta, prenosi zagrebački Večernji list u izdanju za BiH.

Stoga se, dodaje se u analizi, zagovara novi, „osveženi postdejtonski pristup” američke administracije u BiH.

Kao prioritetan zadatak navode potrebu da Trampova administracija, zajedno s evropskim saveznicima, „prisili Sarajevo da se pridržava odluke Ustavnog suda o izmeni Izbornog zakona”.

Zagovara se i okončanje lažnog međunarodnog protektorata u BiH, uključujući uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Ističe se i neodrživost ustrojstva države od tri naroda i dva entiteta te ističu prednosti koje bi stabilnosti zemlje donelo uspostavljanje tri nacionalna entiteta kao dugoročno rešenje za stabilnost BiH.

„ Dok se svet fokusira na nasilje širom Bliskog istoka, opasna kriza se odvija unutar Evrope. BiH, zemlja koja je jednom služila kao primer međunarodne intervencije i rekonstrukcije, danas je neuspela država. Zemlja je u procesu raspada i u konstantnom je političkom previranju poslednjih deset godina”, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da usled neprekidne političke i ekonomske disfunkcije, sigurnosne pretnje pojačane radikalnim islamom, manjkom evropskog i američkog interesa i razornim stranim uticajem Rusije i Turske, budućnost BiH izgleda sumorno.

„Zajedno, ove činjenice doprinose krizi koja preti vraćanju nasilju iz devedesetih na Balkanu”, upozorava se u analizi američkog instituta.

Kako se navodi, uprkos početnom uspehu, struktura Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine ne može da reši fundamentalne probleme koji su uzrokovali krizu u BiH. Katalizator trenutne krize IST vidi upravo u Izbornom zakonu BiH.

„ Samo novi i transatlantski diplomatski pristup SAD-a koji će zameniti zastareli Dejtonski sporazum s novom ustavnom osnovom može suzbiti političku fragmentaciju zemlje i regije. Neposredan katalizator trenutne krize u zemlji se fokusira na opšte izbore iduće godine. Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim kontroverzni izborni zakon u Federaciji BiH, koji podrazumeva da većinski bošnjački narod u Federaciji može birati hrvatske predstavnike u Dom naroda, samim tim oduzimajući im njihovo biračko pravo”, ištiče se u američkoj analizi.

Podseća se da je Evropski naveo značaj nedavne odluke Ustavnog suda zasnovane na načelu konstitutivnoga statusa i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda da biraju svoje legitimne političke predstavnike u Dom naroda.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: