fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ambasador, čiji?

Kako je jedan bivši ambasador ove zemlje u samo jednoj rečenici pokazao svu bedu politike koja je vođena u naše ime

Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović

Više je, za poslednja dva meseca, u Beogradu proliveno suza zbog poraza Hilari Klinton na predsedničkim izborima nego u samoj kući Klintonovih.

Neki u ovdašnjim političkim, diplomatskim, intelektualnim krugovima i dalje veruju da je ovo ružan san, da će se sve promeniti u trenutku, a Tramp nestati.

Na to ih još od zatvaranja izbornih mesta navodi i Si-En-En. Ova medijska kuća, s krvavim tragovima širom planete, kampanju protiv Trampa dovela je do vrhunca 24 sata uoči inauguracije, analizom mogućnosti da izabrani predsednik SAD bude ubijen pre ulaska u Belu kuću.

Bivši dosovski ambasador SR Jugoslavije u Americi (ako mu navedem ime, odmah ćete se setiti ko je – da parafraziram Matiju) izjavio je na dan Trampove predsedničke promocije, da Amerika na čelu sa Donaldom Trampom, prvi put posle Drugog svetskog rata, postaje faktor potencijalne nestabilnosti u svetu.

Znači, po mišljenju profesora, Amerika je u navedenom periodu bila faktor stabilnosti u svetu. Tu „stabilnost“, širila je po Vijetnamu, Južnoj Americi, Libiji, Somaliji, Iraku, Jugoslaviji… ostavljajući iza sebe milione mrtvih, razrušene gradove, uništene ekonomije, građanske ratove, zatrovane prostore, bedu svake vrste… Na stranu konstantno delovanje CIA i raznih američkih fondova. Od Drugog svetskog rata svet većeg zla od Amerike nije imao.

Ali, pustimo ambasadora, on je samo još jedna slika onih koji su nas vodili i predstavljali nakon „oktobarske revolucije“, da vidimo šta nas čeka s Trampom. Na istom ovom mestu, pre dva meseca, napisao sam, i ostajem pri tome, da Srbi i Srbija od nove američke administracije ne treba da očekuju ništa što je u skladu sa srpskim željama, u pravilu nerealnim. Biće dovoljno da ta velesila, nekada saveznik Srbije, sa kojim imamo 135 godina duge diplomatske odnose, ne čini ništa na našu štetu. Od 1990. godine do danas jeste; gde god je moglo i kad god je moglo.

Amerika je podržala separatizam u bivšoj Jugoslaviji, srušila mirovni dogovor tri naroda u Bosni i Hercegovini i pokrenula rat, kasnije bombardovala tamošnje Srbe, osmislila akciju „Oluja“ i izvršila prve udare na položaje vojske RSK. Amerika je bombardovala Srbiju, otela Kosovo i stvorila drugu albansku državu, učinila sve da razdvoji Srbiju i Crnu Goru…

Tramp je svetska zagonetka. Videćemo šta donosi. Ovde je dodatno značajno da smo, to je sigurno, ušli u sferu globalnih promena u svetu, na Balkanu takođe. Od onoga kako im je bilo protekle dve i po decenije, Srbima ne može da bude gore. Ako Trampova ekipa Srbima podari istu meru uvažavanja i poštovanja kao Albancima, na primer, biće dovoljno. Ostalo bi Srbi mogli da urade i sami.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti: Ratko Dmitrović

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: