fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Aleksandar Čotrić: Uvedimo i dan sećanja na zločine komunista

komunističkih pobednika, iako je srpski narod dao najveći doprinos borbi protiv nacističkog okupatora

Aleksandar Čotrić, narodni poslanik

Aleksandar Čotrić, narodni poslanik

Pored dana sećanja na srpske žrtve u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i u ratovima devedesetih godina prošlog veka, potrebno je u našoj zemlji, zakonom, ili odlukom Vlade, ustanoviti i dan kada ćemo se sećati žrtava komunističkog totalitarnog režima. Na tlu Srbije on je odgovoran za smrt više od sto hiljada ljudi, koji su sahranjeni u brojnim masovnim grobnicama. Osnovni cilj uspostavljanja dana sećanja je da se utvrdi puna istorijska i krivičnopravna istina o ovim događajima, da zločini ne ostanu nekažnjeni i da se nikada više ne ponove.

Od svih republika bivše Jugoslavije, Srbija je bila najviše pogođena zločinima komunističkih pobednika, iako je srpski narod dao najveći doprinos borbi protiv nacističkog okupatora, i u Srbiji, i na području čitave okupirane Jugoslavije. Srbi su se borili u dve gerile: komunističko-partizanskoj i antikomunističko-rojalističkoj. Zločini pobednika bili odmazda nad svima koji su se borili protiv nacizma, a bili su protivnici komunizma za vreme Drugog svetskog rata.

Prema nepotpunim podacima Državne komisije za pronalaženje i obeležavanje svih tajnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci streljanih i na druge načine likvidiranih civila posle 12. septembra 1944. godine, u Srbiji se nalazi više od dve stotine grobnica u kojima su sahranjeni ubijeni civili, među kojima i veliki broj dece i žena. Među ubijenima najviše je bilo seljaka, domaćica, pripadnika srednje klase i duhovne antikomunističke elite.

Neophodno je da trajno pamtimo komunističke zločine protiv civilnog stanovništva, počinjene posle 1944. godine, kojima su desetine hiljada ljudi, iz ideoloških razloga lišeni života, slobode ili drugih prava, bez sudske ili administrativne odluke. Vlast totalitarnog komunističkog režima vršila je pojedinačna i masovna ubistva, ubijanje u zatvorima i logorima, torturu, deportaciju, zabranu povratka u domove, robovski rad i druge oblike fizičkog terora.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: