fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ALBANCI ŽELE DA PROGLASE NEZAVISNU KOSOVSKU CRKVU

Dušan T. Bataković

Dušan T. Bataković

Direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti Dušan Bataković upozorio je da je krajnji cilj predstavljanja srpskog spomeničkog nasljeđa kao albanskog da se na Kosovu proglasi stvaranje nezavisne kosovske eparhije ili crkve, koja bi se spojila sa Albanskom pravoslavnom crkvom.

On ocjenjuje da bi se to desilo vjerovatno kada takozvana „republika Kosovo“ stekne puni suverenitet i poslije dovođenja određenog broja pravoslavnih Albanaca u srpske kosovske manastire.

„Česte posete `pravoslavne braće iz Albanije` pojedinim srpskim manastirima nije motivisano samo hrišćanskom solidarnošću, nego ima jasnu političku pozadinu, koja se sve manje prikriva“, ocijenio je Bataković za „Večernje novosti“.

Bataković napominje da su učestala predstavljanja srpskog spomeničkog nasljeđa kao albanskog i to ne samo u propagandnim publikacijama Albanaca sa Kosova, nego i u kalendarima i zvaničnim izdanjima Albanske pravoslavne crkve, sa sjedištem u Tirani.

On ističe da u tom kontekstu prijem samoproglašene „republike Kosovo“ u članstvo Uneska ne bi imalo samo političku dimenziju, nego i vjersko-politički karakter, sračunat na preregistraciju srpskih u kosovske spomenike i prenos nadležnosti za njihovu zaštitu sa srpskih na kosovske institucije.

Da bi eventualni zahtjev Beograda za eksteritorijalnost najvećih srpskih manastira de fakto značio i priznanje nezavisnosti „republike Kosovo“, sva je prilika da će se trend daljeg osamostaljivanja Kosova posljednjih godina, posebno ohrabren briselskim sporazumom, nastaviti na štetu Srbije sa nesagledivo teškim posljedicama u predstojećim godinama.

„`Velika Albanija` zaista kuca na naša vrata“, ocjenjuje Bataković.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Kosovo i Ararat – dve svetinje, srpska i jermenska

Džihadisti „zauzimaju“ Kosovo, Srbi na udaru?

POSLjEDNjI NAPADI NA SRBE – AKT TERORIZMA

SVE DOK JE SRPSKIH SVETINjA KOSOVO JE SRPSKA ZEMLjA

KOSOVO – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: