fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Akcija Zavičajnog društva opustjelog sela kraj Pakraca, Petrovo u Grahovljanima

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/gornji_grahovljani.JPG

Pomen je održan kod spomenika poginulim partizanima i žrtvama nacističko-ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu, ali i četrnaestorici seljana koji su nestali 1991. godine Na Petrovdan, 14. jula u Gornjim Grahovljanima,

uz prisustvo 30 mještana, paroh pakrački Đorđe Teodorović održao je obred osvećenja krsta na ulazu
u groblje, a obavljen je i pomen za sve sahranjene na tom groblju. Pomen je održan kod spomenika poginulim partizanima i žrtvama nacističko-ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu, ali i četrnaestorici seljana koji su 1991. ostali kod svojih kuća i s punim povjerenjem dočekali Hrvatsku vojsku.

– Od tada se njihov trag gubi i oni sevod e kao nestali, zbog čega je i za njih obavljen pomen te je ponovno iznesen zahtjev za otkrivanjem istine o njihovoj sudbini – rekao je Đorđe Gunjević, također jedna od civilnih žrtava rata.

Sve do popisa stanovništva 1948. godine Grahovljani su statistički vođeni kao jedinstveno selo, a tada su podijeljeni na tri dijela, na Donje, Srednje i Gornje Grahovljane, u kojima je tada bilo 302 stanovnika, 1991. godine 136, a lani tek šestero. Zapravo, nakon 1991. preko deset godina u Gornjim Grahovljanima nitko nije živio, a put kroz selo bio je skoro neprohodan, dok se do groblja moglo doći samo provlačeći se kroz trnje i drugi korov.

– To nas je motiviralo da 2011. osnujemo Zavičajno društvo Gornji Grahovljani s ciljem da okupimo bivše mještane, njihove potomke i rodbinu te da se angažiramo na stvaranju uvjeta za povratak raseljenih. Nastojali smo i da na spomen-ploču dodamo 14 seljana nestalih 1991, da očistimo i ogradimo groblje, u njemu postavimo krst te put do njega osposobimo za promet – govori Gunjević.

Naredni im je zadatak da obnove i podignu sve porušene spomenike na groblju.

– Računamo i na pomoć Grada Pakraca, koji nam je i do sada pomagao dajući nam bager i žicu za ogradu groblja – kaže Đorđe Gunjević.

N. J.

Izvor: Novossti

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: