Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Akcija Diane Budisavljević – najeveći podvig u Drugom svjetskom ratu

Datum objave: četvrtak, 20 novembra, 2014
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/promocia_knjige_o_diani_budisavljevic.jpg

U Spomen-području “Donja Gradina” u Kozarskoj Dubici sinoć je promovisano djelo književnika i novinara Boška Lomovića Knjiga o Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porijekla koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila više od 15.000 djece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Autor Boško Lomović istakao je da je akcija Diane Budisavljević bila najveći humanitarni podvig u Drugom svjetskom ratu.

“Uprkos tome, ona je već 28. maja, po oslobađanju Zagreba `bačena pod tepih` i to je trajalo bezmalo sedam decenija, tako da tek početkom ovog milenijuma počinjemo da otkrivamo Dianu Budisavljević, najprije u Zagrebu, gdje je zahvaljujući Spomen području `Jasenovac` izašao njen dnevnik koji je pronašla njena unuka Silvija Sabo”, rekao je novinarima Lomović.

On je naveo da je “Dnevnik Diane Budisavljević” štampan na njemačkom jeziku u samo 700 primjeraka, što je bilo malo za sam Zagreb a kamoli za cijelu ondašnju Jugoslaviju.

Govoreći o sudbini djece koju je od sigurne smrti spasla Diana Budisavljević, Lomović je rekao da su ta djeca po izlasku iz logora data u brojne hrvatske porodice i naglasio da akciju spasavanja tog obima Budisavljevićeva ne bi mogla da uradi sama, uprkos svom dobrostojećem položaju i ugledu u Zagrebu.

“Spašavala je uz pomoć svojih silnih veza, čak i među oficirima Vermahta i pomagača koje je okupila u svojoj akciji, kojih je bilo više, a njihova imena i biografije se navode u knjizi”, otkrio je Lomović i naglasio da je među pomagačima bilo i Srba i Hrvata, diplomata, njemačkih oficira i visokih ustaških funkcionera.

On je podsjetio da je ustaški režim Ante Pavelića imao tri logora za djecu, te da su to jedini logori za djecu koji su postojali u Drugom svjetskom ratu, jer ih nije imao ni Hitler.

Lomović je rekao da je prihvatio da piše o Diani Budisavljević na prijedlog Steve Ćosovića iz izdavačke kuće “Svet knjige” iz Beograda, te da je na djelu radio kratko, od marta prošle godine, koristeći se “Dnevnikom Diane Budisavljević 1941-1945”, istorijskim izvorima Dragoje Lukića i svjedočanstvima.

On je upozorio da i danas mnogi ne znaju ko je bila Diana Budisavljević jer se o njenoj humanitarnoj akciji nije ni smjelo znati, a da su razlozi zašto je to tako navedeni u njegovom djelu.

Na promociji Knjige o Diani Budisavljević, osim autora, govorili su izdavač Stevo Ćosović i Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Jovan /Ćulibrk/.

Organizatori promocije su Odbor za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a domaćin Javna ustanova Spomen-područje “Donja Gradina”.

Diana /Obexer/ Budisavljević, po rođenju Austrijanka, izbavila je iz ustaških logora u Nezavisnoj državi Hrvatskoj 15.536 srpske djece. Umrlo ih je 3.254 tokom spašavanja ili odmah po napuštanju logora, iscrpljeno torturom, glađu i bolešću, a više od 12.000 izbavljene djece preživjelo je rat.

Njenom ličnom poduhvatu, nazvanom “Akcija Diane Budisavljević”, pridružilo se više od stotinu ljudi, koji su sopstvenu egzistenciju podredili spašavanju zatočene djece od sigurne smrti.

Boško Lomović je srpski novinar i književnik koji je do sada objavio više od 20 zbirki pjesama za djecu i odrasle, romana i pripovjedaka. U Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije osvojio je čak 160 nagrada.

Njegove radio drame su emitovane na Radio-Beogradu i Zagrebu. Pjesme i priče su mu objavljene u listovima i časopisima na slovačkom, jermenskom, rumunskom, bugarskom, makedonskom, turskom, engleskom i mađarskom jeziku.

 Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SUTRA PROMOCIJA KNjIGE O DIANI BUDISAVLjEVIĆ

Diana Budisavljević – Otrgnuta od zaborava – Jadovno 1941.

SPASITELjKI SRPSKE DECE U ČAST: U Beču otvoren Park …

35 godina od smrti Diane Budisavljević – Jadovno 1941.

Dianina lista – Jadovno 1941.

Tihomir Stanić za Kurir: Jasenovac će biti kruna moje karijere
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top