fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Неће Србин да постане Хрбин

Откривање споменика код Шаранове јаме 2011. године.
Откривање споменика код Шаранове јаме 2011. године.

Не дешава се често да се jедном Србину посвети толики простор у иначе строго контролисаном хрватском медиjском простору, као што jе то случаj са Милорадом Пуповцем.

Чиме jе то заслужио, односно шта jе то тако много згриjешио дугогодишњи српски трибун и предсjедник Српског народног виjећа у Хрватскоj, саборски заступник и предсjедник саборског одбора за вањску политику а однедавно и ЕУ парламентарац ?

Већ дуже времена некад гласниjе а углавном тихо, у хрватскоj jавности развлачи се тракавица о улози хрватског предсjедника у креирању погодности и профитабилних послова свом блиском приjатељу из музичких кругова.

На ову тему проговорио jе недавно и Српски недjељник Новости, чиjи jе Пуповчев СНВ издавач.

Учинило се да jе то био главни повод за до сада невиђену кампању од стране хрватског предсjедника, усмjерену против челног човjека српске националне мањине у Хрватскоj.

Испало jе очито, да оно што jе дозвољено било ком медиjу у Хрватскоj, не може се толерисати не неком од мањинских медиjа, него jедином штампаном недjељнику Срба у Хрватскоj. Поготово ако се таj медиj штампа новцем хрватских пореских обвезника.

Али, ниjе то главни разлог скидању и бацању Пуповцу у лице, биjелих рукавица са Пантовчака.

За Иву Јосиповића, скорашњи потези и изjаве српског челника, не навjешћуjу његово опредељење да помогне да, цитирам: Хрватска буде jедна држава у коjу су сви добро интегрирани“.

 Пуповац не показуjе довољно жеље и воље да постане политички Хрват, то jест оно што би могли назвати „Хрбин“!

Хрбином, хибридним, хрватским Србином се постаjе препарирањем, урушавањем и дезинтеграциjом српског православног идентитета што jе у Хрватскоj вjековна, досљедња и дубоко укориjењена пракса у коjоj држава, „пук“ и црква дjелуjу у истом строjу.

Сви као jедан!

Оно што неки Срби у и око Хрватске замjераjу Пуповцу а чему се сада придружио и предсjедник Хрватске, jест недовољно ангажовање на плану рjешавања кључних проблема Срба повратника и Срба коjи живе у избjеглиштву.

Чини се да jе први човjек Хрватске занемарио чињеницу, да кључну улогу у рjешавању тих тешких, очитих и дугогодишњих проблема има управо хрватска држава, њена Влада и наравно њен Предсjедник!

Не чуди, да су се као Јосиповићеве штитоноше у нападу на Пуповца, поjавили управо они коjи су са његовим подобним Хрбином, Вељком Џакулом, недавно потписали коалициони споразум. Риjеч jе о маргиналноj организациjи Срба из Хрватске, Коалициjи избjегличких удружења у Србиjи коjу предводи Миодраг Линта.

Вељко Џакула, не само да jе отишао на славље у Книн и тиме дао легитимитет злочиначкоj акциjи хрватске воjске, извршене августа 1995.,  него jе том пригодом и изjавио:

„Ја желим говорити о будућности. Митова, прекопавања костиjу и парастоса ми jе преко главе. Доста jе већ тог живота у прошлости из коjег као да се нисмо помакли све ове године.”

Е ту лежи главна Пуповчева кривња! Неда да се заборави прошлост.

Љета 2010., Пуповац jе учинио преседан и прихватио инициjативу и учешће jедног удружења из Р. Српске, у организациjи првог обиљежавања Дана сjећања на Јадовно 1941. Пред тада присутним хрватским предсjедником и званичницима, дозволио jе чак да предсjедник тог удружења jавно говори.

На истом скупу, пред многим потомцима jадовничких жртава, коjи су дошли из иностранства (jер их тамо од протjеривања из Хрватске наjвише живи), Иво Јосиповић jе изjавио како jе “домовински” рат био праведан наставак антифашистичке борбе из Другог свjетског рата.

Пошто jе добро познато да jе рат у Хрватскоj ’91. био наставак борбе оних снага коjе jе антифашистички покрет 1945. (мислио да jе) поразио, оваквоj перцепциjи континуитета нема мjеста.

Помињати “домовински” рат поред Шаранове jаме у коjоj jош увиjек леже кости српских жртава, а пред њиховим потомцима, граничи са добрим укусом.

Пуповац jе слиjедеће године отишао корак даље, па jе (на приjедлог удружења из Р. Српске) на Јадовно позвао тадашњег предсjедника Србиjе. Борис Тадић jе дошао али се Иво Јосиповић (наравно) ниjе поjавио.

24. jуна ове године, Пуповац jе „превршио сваку мjеру“ и са говорнице на Јадовну у своjству изасланика предсjедника Сабора,  изjавио слиjедеће:

“Јадовно jе матица свих страшних злочина коjи су се догодили у XX виjеку и оних у Хрватскоj и оних у БИХ. “

Тим риjечима се jасно одредио према општеприхваћеноj и малтене озакоњеноj хрватскоj тези о српско-jуго-четничкоj агресиjи 1991. као узроку почетка рата.

Недоласком у Книн jасно се одредио према карактеру акциjе и улози хрватских воjних и полициjских снага у протjеривању преко 220 000 краjишника и убиству њих 2000, августа 1995. године.

Оваквим поступцима jе jасно показао да нема намjеру „интегрирати“ се у хрватско друштво, на начин како то предсjедник Хрватске то од њега очекуjе.

На реакциjу са Пантовчака ниjе требало дуго чекати.

Душан Ј. Басташић

 

Везане виjести:

Предсjедникова етничка лутка

Иво Јосиповић оцрнио Милорада Пуповца: Он jе професионални Србин!

ШТРБАЦ: ЏАКУЛИ НИЈЕ БИЛО МЈЕСТО У КНИНУ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: